Strona 1 z 1

Pasztet drobiowy z żurawiną/dwie keksówki

: 27 lis 2016, 7:08
autor: bobik78
3kg ćwiartek z kurczaka
300gr wątróbki drobiowej
kawałek słoniny lub boczku do ozdobienia
8 dużych marchwi
1/2 szklanki żurawiny
2 jajka
szklanka kaszki mannej
bułka tarta do posypania blaszek
150ml wywaru
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatułowa
majeranek
4 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie

Ćwiartki z kurczaka po uprzednim opłukaniu wkładam do gara i gotuję. Po zagotowaniu zmieniam wodę i jeszcze raz gotuję wraz z marchwią, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odstawiam do wystygnięcia.
Wątróbkę drobiową parzę w rondelku i też odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu obieram dokładnie mięso od kości. Na maszynce o najdrobniejszym sicie mielę mięso, wątróbkę, marchewkę i czosnek. Czynność tą powtarzam trzy razy aż z mięsa zrobi się gładka masa. Do tej masy dodaję wszystkie przyprawy w proporcjach jakie mi odpowiadają, lekko poszatkowaną żurawinę, 2 jajka, kaszkę manną i wywar od gotowania mięsa i dokładnie wyrabiam.
Odstawiam miskę przykrytą folią spożywczą do lodówki na ok. 2godz. do dobrego połączenia się składników.
Dwie keksówki smaruję masłem lub olejem i obsypuję dokładnie bułką tartą z każdej strony. Farsz wykładam do keksówek i formuję. Na wierzch kładę cieniutkie plasterki słoniny/boczku.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ustawionego na grzanie góra/dół wkładam keksówki na blaszkę z wodą na ok. 60min. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolać troszkę wody na blaszkę. Po tym czasie wystawiam pasztet z piekarnika i posypuję na wierzchu papryką słodką. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam pasztet jest pyszny. Otrzymałem za niego nagrodę od Pani Magdy Gessler.
Życzę smacznego!