3kg ćwiartek z kurczaka
300gr wątróbki drobiowej
kawałek słoniny lub boczku do ozdobienia
8 dużych marchwi
1/2 szklanki żurawiny
2 jajka
szklanka kaszki mannej
bułka tarta do posypania blaszek
150ml wywaru
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatułowa
majeranek
4 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
Ćwiartki z kurczaka po uprzednim opłukaniu wkładam do gara i gotuję. Po zagotowaniu zmieniam wodę i jeszcze raz gotuję wraz z marchwią, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odstawiam do wystygnięcia.
Wątróbkę drobiową parzę w rondelku i też odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu obieram dokładnie mięso od kości. Na maszynce o najdrobniejszym sicie mielę mięso, wątróbkę, marchewkę i czosnek. Czynność tą powtarzam trzy razy aż z mięsa zrobi się gładka masa. Do tej masy dodaję wszystkie przyprawy w proporcjach jakie mi odpowiadają, lekko poszatkowaną żurawinę, 2 jajka, kaszkę manną i wywar od gotowania mięsa i dokładnie wyrabiam.
Odstawiam miskę przykrytą folią spożywczą do lodówki na ok. 2godz. do dobrego połączenia się składników.
Dwie keksówki smaruję masłem lub olejem i obsypuję dokładnie bułką tartą z każdej strony. Farsz wykładam do keksówek i formuję. Na wierzch kładę cieniutkie plasterki słoniny/boczku.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ustawionego na grzanie góra/dół wkładam keksówki na blaszkę z wodą na ok. 60min. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolać troszkę wody na blaszkę. Po tym czasie wystawiam pasztet z piekarnika i posypuję na wierzchu papryką słodką. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam pasztet jest pyszny. Otrzymałem za niego nagrodę od Pani Magdy Gessler.
Życzę smacznego!
Pasztet drobiowy z żurawiną/dwie keksówki
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda