Strona 2 z 2

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

: 17 mar 2019, 11:49
autor: Julian
Czy ktoś z Was zna przepis na kiełbasę robioną z mięsa krojonego , bez użycia maszynki ?

Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W

: 28 mar 2019, 10:26
autor: Gonzo
Witam. Jest taki jeden przepis zatytuowany: słynna "palcówka" z Podlasia. Ja nigdy nie robiłem tej kiełbasy ale jak chcesz się pobawić to na początek możesz wypróbować :)

5 kg wieprzowiny kl. I - szynka, lub łopatka,
50 dag słoniny,
sól (2,5 łyżeczki na 1 kg mięsa),
pieprz,
ziele angielskie,
jałowiec,
majeranek,
czosnek

wszystko według własnego smaku.

Mięso pokroić w kostkę 5x5 mm, słoninkę w paski 5x20 mm, wymieszać razem, dodać przyprawy i szklankę zimnego wywaru z kości. Dobrze wyrobić i zostawić w chłodzie na jedną dobę. Ręcznie napełniać jelita wieprzowe, poprzewiązywać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu. Po kilku tygodniach cierpliwości można konsumować.
Napełniłem eksperymentalnie jelita cienkie i jedno grube. Czas dojrzewania tej grubszej palcówki tylko dla cierpliwych.