Śledź w zalewie wiśniowej
1 kg śledzi pełnych solonych
1/ 2 litra wiśni w occie razem z sokiem
2 cebule
1 szk. wody
1 - 2 łyżki cukru
Wykonanie :
Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko kwaśny.
Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia.
Jeśli ktoś nie posiada wiśni w occie, może użyć kompotu wiśniowego i zakwasić go octem.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''
Śledzie wiśniowe
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Śledzie wiśniowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Śledzie wiśniowe
Przepisik apetyczny. Poproszę jeszcze dołożyć przepis na wiśnie w occie, w sezonie trzeba będzie zrobić
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Śledzie wiśniowe
Przepis na wiśnie w occie będzie dodany.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts