Bigos tradycyjny.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Bigos tradycyjny.

Post autor: Piotruś pan »

Prawdopodobnie po świętach zostanie nam spora ilość różnych wędlin które należy jakoś zagospodarować, najsensowniej jest zrobić pyszny bigos, który nabiera szlachetności im dłużej będziemy go dusić , mrozić , dusić, mrozić, dusić i tak dalej , aż bigos zostanie zjedzony :o :D

Aby go zrobić potrzebujemy:
2 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej, garść suszonych śliwek, dwie garści suszonych grzybów, dwa duże kwaśne jabłka, dwa kg różnych mięs ( wieprzowina, wołowina, dziczyzna, drób) dwie średnie cebule, pół kg kiełbasy jałowcowej, pół kg wędzonego boczku, dwie łyżki smalcu, szklanka czerwonego wytrawnego wina, pięć łyżek koncentratu pomidorowego, , dziesięć jagód jałowca, dziesięć ziaren ziela angielskiego, dziesięć ziaren pieprzu, 2 - 3 liście laurowe,3 - 4 goździki, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka cukru, szczypta kminku, pieprz mielony, odrobina papryki mielonej, 2 łyżki bulionu z kurczaka (kostka). Kiszoną kapustę siekamy,a białą szatkujemy, obydwie wrzucamy do gara . Dolewamy 3 szklanki wody, i dusimy pod przykryciem często mieszając. W tym samym czasie przyprawy zalewamy wodą i na małym ogniu przez 15 min. parzymy, następnie odcedzamy i powstały wywar dolewamy do bigosu pod koniec duszenia. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę i szklimy. Obieramy kiełbasę ze skórki,kroimy w kostkę, dodajemy do boczku i cebuli. Mięso myjemy , kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem, papryką oraz cukrem. Mieszamy i dusimy ok. 20min. Część mięsa (jakiś duży kawałek) można udusić oddzielnie, tak jak pieczeń. Podsmażony boczek z cebulą i kiełbasą podduszone mięso z przyprawami i jabłka dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty. Część uduszonej pieczeni i ewentualnie pieczony drób kroimy w dużą kostkę i dodajemy do kapusty. Pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Umyte śliwki i grzyby dodajemy do bigosu. Pod koniec duszenia dodajemy bulion, koncentrat i wino. Dokładnie mieszamy bigos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami pieczeni i podajemy z pieczywem.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 349
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bigos tradycyjny.

Post autor: Andym »

Przepis dobry, aż mi zapachniało, ale spróbuj kiedyś wykluczyć w bigosie drób, koncentrat pomidorowy i ptasi bulion. Inny smak, jeszcze bliżej tradycji. ;)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Bigos tradycyjny.

Post autor: Piotruś pan »

A bigosik sobie pyrka....
nowe zdjęcia 058.jpg


Po dwukrotnym zamrożeniu i trzykrotnym duszeniu bigos gotowy do spożycia.

* Andym, tak jak chciałeś, jest bez drobiu, ale nie dlatego, że smak by mi nie pasował... nie chciało mi się wychodzić z chałupy po połówkę... (grilowanego kurczaka) :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 349
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bigos tradycyjny.

Post autor: Andym »

Pachnie aż tu... mniam. :D
Odpowiedz

Wróć do „Pozostałe potrawy”