Przepis...
Ciasto:
450 g mąki pszennej (ja dosypywałem również przy wyrabianiu... troszkę )
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g masła
40-50 g cukru
Do posmarowania:
jajko roztrzepane
Ze świeżymi drożdżami:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15-20 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Z suchymi drożdżami:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 20-30 min. (zależy od piekarnika - u mnie wystarczyło 23min) do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.
... i dwie foty...
Smacznego
Chałka
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Chałka
No i znowu zadanie
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Chałka
Do tego smalec domowy z skwarkami, jabłuszkiem i majerankiem... Rozkosz...
Nie jadam pieczywa, ale dałbym się skusić.
Nie jadam pieczywa, ale dałbym się skusić.
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Chałka
Może Wam się wydawać, że post powyżej ma charakter prześmiewczy, żartobliwy. Nie jest tak, bo naprawdę, jedną z moich ulubionych kanapek była, jest i będzie chałka z smalcem ( pod warunkiem, że domowym). Oczywiście smaczna jest klasyka, z masłem, miodem i ciepłym mlekiem, ale powiadam, spróbujcie czegoś innego. Kuchnia fusion w wydaniu domowym. Polecam.
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Chałka
Andrzejku... A kto tu się śmieje Każda "wariacja" jest do spróbowania...
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chałka
Andrzejku wprost przeciwnie , jak przeczytałam Twojego posta to się rozmarzyłam Taki domowy smalczyk jest pycha
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Chałka
A spróbujcie zrobić chałkę wytrawną, w tym przypadku nadziana kiełbaskami pieprzowymi - też smaczna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.