Składniki:
- łopatka - 1/3
- karkówka - 1/3
- boczek - 1/3 (ilość w zależności od pojemności szynkowaru lub praski)
- peklosól - 18g/kg
- pieprz czarny mielony - 2 g/kg
- kolendra mielona - 1,5 g/kg
- oregano - 1 g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5 g/1kg
- suszone pomidory z czosnkiem (kamis) - 7 g/kg
- czosnek świeży - 5 g/kg
- woda - 150 ml
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę około 4x4 cm. Zasypujemy peklosolą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie mielimy mięso na sitku 8. Dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Następnie napełniamy osłonki ściśle je wypełniając (ja użyłem osłonek w kształcie prosiaczków). Możemy też użyć szynkowaru lub praski. Odstawiamy do lodówki na 12h.
Po tym czasie przystępujemy do parzenia. Parzenie w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku temperatury 68 stopni.
Po osiągnięciu temperatury 68 stopni chłodzimy praskę. Odstawiamy do lodówki na 12h.
Mielonka "prosiaczkowa"
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Mielonka "prosiaczkowa"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ksenia58
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 mar 2017, 19:08
Re: Mielonka "prosiaczkowa"
Super mielonka .. Właśnie taka dziś chce zrobić i wdepnęłam tutaj aby zerknąć jakie potrzebne są składniki