W zeszłym tygodniu byłem w Łodzi na jednodniowych warsztatach oto fotorelacja i kilka ciekawostek jakie udało mi się zaobserwować.
Troć wędrowna z cylkulatora.
Jabłko pocięte cieniutko na ok 1 mm zamarynowane i kompresowane.
Troć wędrowna z cyrkulatora - temp. 39 C, czas 20 - 30 min, zasolona wcześniej w 8 % solance na - 11 min
Gotowe danie. Dodatkowo - puder z oliwy, ogórki marynowane podsmażone, woda z ogórków i suszone oliwki.
Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
Halibut smażony na maśle z risotto selerowy.
Halibut w solance 8 % - 8 min, smażony na maśle z dołożonym czosnkiem i gałązkami zielonego tymianku najpierw skórą do dołu następnie polewany łyżką masłem na rybę. Czosnek - główka przekrojona na pół razem z łupiną.
Risott z selera - seler pokrojony w kostkę 2mm ugotowany ale nie rozgotowany podsmażony na maśle podlany białym winem octem winnym, dodany tarty parmezan, sól i śmietana.
Gotowa potrawa.
Halibut w solance 8 % - 8 min, smażony na maśle z dołożonym czosnkiem i gałązkami zielonego tymianku najpierw skórą do dołu następnie polewany łyżką masłem na rybę. Czosnek - główka przekrojona na pół razem z łupiną.
Risott z selera - seler pokrojony w kostkę 2mm ugotowany ale nie rozgotowany podsmażony na maśle podlany białym winem octem winnym, dodany tarty parmezan, sól i śmietana.
Gotowa potrawa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
O Panie Jabłko pocięte na 1mm, seler pocięty na kostkę 2x2mm.Toż to maszyny trzeba mieć
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
Jabłko było krojone maszynowo ale seler nożem. Można kroić grubsze plastry i wiekszą kostkę.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- bwie
- Posty: 353
- Rejestracja: 09 lis 2016, 13:12
- Lokalizacja: niedurza wieś
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
Gonzo pisze:.... to maszyny trzeba mieć
Krzysiu od ok 10 lat używam wynalazku firmy Börner, obecnie mam ten z 1 filmiku ... powiem Ci, że daje radę
Nawet @tusiaczek się niechcący zaraził i też sobie kupił
https://www.youtube.com/watch?v=mGTudEnNv24
https://www.youtube.com/watch?v=LuQ2QuHwjyQ
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
bwie pisze:Nawet @tusiaczek się niechcący zaraził i też sobie kupił
Widziałem u Tusiaka jak cebulę kroił w kostkę. Podobało mi się