Podudzia - 1200 g
Pierś - 800 g
Pręga wołowa 570 g , po usunięciu mizdry 400 g
Zapeklowane na sucho na 48 h (może być 24 h , ale takim czasem dysponowałem) .
Wołowina "kutrowana " takim sprzętem , ale mikser daje radę .
Do wołowiny dodałem 3/4 szklanki wody , dwa ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, gałkę muszkatułową mieloną i biały pieprz .
Gorczycę i żurawinę dodałem do farszu
Farsz po wymieszaniu ( podczas mieszania dodałem jeszcze setkę wody nie wódy i do lodówki na 24 h )
Nadziewanie w osłonki barierowe fi 3 cm , bo tylko takie miałem ( lepsze by były grubsze) . Parzenie w niższej temperaturze niż zalecenia , ale za to dłużej bo 45 minut ( temp. ok 65 St ) . Chłodzenie w zimnej wodzie 15 min. i na parapet , a tam było - 2 st. po godzinie do lodówki i gotowe
Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona
Brawo, super wyrób
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona
Wcześniejszy wyrób , tylko bez żurawiny i inne osłonki . Te kełbaski można wędzić i parzyć . Ta tylko parzona.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.