Buraczki z czosnkiem
Składniki:
6 kg buraków
6 dużych cebul
3 duże ząbki czosnku
Zalewa:
6 szklanek wody
3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % )
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
15 ziarnek pieprzu
15 ziarnek ziela angielskiego
10 goździków
10 liści laurowych
Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.
Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne.
Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko.
SMACZNEGO!!!
Buraczki
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Buraczki
Mam jeszcze dwa przepisy na Buraczki. Jeden tesciowej Pokemona i drugi Marii s
Sałatka z buraków teściowej Pokemona :
(Przepis oryginalny na 5kg buraków czerwonych)
5kg buraków
1kg papryki czerwonej
1kg cebuli
1szkl octu
1szkl oleju
1szkl cukru
sól, pieprz do smaku
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce, pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę. Buraki, paprykę i cebulę smażyć razem ok 15-20 minut dodając olej, cukier i ocet (10%), sól i pieprz do smaku...
Następnie wszystko wrzucamy w słoiczki, i pasteryzujemy jakieś 15-20 min
Ja robię zawsze z połowy porcji, mniej więcej, nie raz jest to trochę więcej papryki, nieraz cebuli, można też dać odrobinę więcej oleju czy octu... ale sałatka ma nie "pływać"...
Naprawdę zachęcam do zrobienia kilku słoiczków
My w tym roku już ok 30 zrobiliśmy Z połowy porcji wychodzi ok 12-15 słoiczków takich średnich ... np od majonezu winiałała...
Buraki wg. Marii s
3kg buraków
1kg cebuli
1kg antonówek
zalewa:1szkl oleju
1szkl cukru
2łyżki soli
1/3szkl octu 10%
Buraki umyć ugotować w łupinie do miękkości, zalać zimną wodą
przestudzić.
Obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić na drobną
kostkę i zeszklić na oleju. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach,
zalać octem wszystkie składniki, wymieszać i lekko podgrzać(nie
gotować). Napełnić słoiki i pasteryzować 10 min. Smacznego!
Sałatka z buraków teściowej Pokemona :
(Przepis oryginalny na 5kg buraków czerwonych)
5kg buraków
1kg papryki czerwonej
1kg cebuli
1szkl octu
1szkl oleju
1szkl cukru
sól, pieprz do smaku
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce, pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę. Buraki, paprykę i cebulę smażyć razem ok 15-20 minut dodając olej, cukier i ocet (10%), sól i pieprz do smaku...
Następnie wszystko wrzucamy w słoiczki, i pasteryzujemy jakieś 15-20 min
Ja robię zawsze z połowy porcji, mniej więcej, nie raz jest to trochę więcej papryki, nieraz cebuli, można też dać odrobinę więcej oleju czy octu... ale sałatka ma nie "pływać"...
Naprawdę zachęcam do zrobienia kilku słoiczków
My w tym roku już ok 30 zrobiliśmy Z połowy porcji wychodzi ok 12-15 słoiczków takich średnich ... np od majonezu winiałała...
Buraki wg. Marii s
3kg buraków
1kg cebuli
1kg antonówek
zalewa:1szkl oleju
1szkl cukru
2łyżki soli
1/3szkl octu 10%
Buraki umyć ugotować w łupinie do miękkości, zalać zimną wodą
przestudzić.
Obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić na drobną
kostkę i zeszklić na oleju. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach,
zalać octem wszystkie składniki, wymieszać i lekko podgrzać(nie
gotować). Napełnić słoiki i pasteryzować 10 min. Smacznego!
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Buraczki
Buraki z kminkiem i chrzanem.
Składniki :
3 kg buraków ugotowanych w skórce, następnie obranych i startych na tarce jarzynowej
3 łyżki cukru
1,5 łyżki kminku ( ja daje taki w całości) ale można dodać mielony jak ktoś lubi
1/2 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
korzeń chrzanu wielkości około 10 cm - starty na wiórki
pół szklanki oliwy
Wykonanie :
Do startych na tarce buraków dodajemy sól, cukier ocet i kminek i świeżo starty korzeń chrzanu i pozostawiamy to na 2 godziny co pewien czas mieszając. W ten sposób zalewa sama się wytworzy. Do sałatki dolewamy oliwę i mieszamy dokładnie. Zapełnione słoiki pasteryzujemy 8-10 minut.
Smacznego
Składniki :
3 kg buraków ugotowanych w skórce, następnie obranych i startych na tarce jarzynowej
3 łyżki cukru
1,5 łyżki kminku ( ja daje taki w całości) ale można dodać mielony jak ktoś lubi
1/2 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
korzeń chrzanu wielkości około 10 cm - starty na wiórki
pół szklanki oliwy
Wykonanie :
Do startych na tarce buraków dodajemy sól, cukier ocet i kminek i świeżo starty korzeń chrzanu i pozostawiamy to na 2 godziny co pewien czas mieszając. W ten sposób zalewa sama się wytworzy. Do sałatki dolewamy oliwę i mieszamy dokładnie. Zapełnione słoiki pasteryzujemy 8-10 minut.
Smacznego
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Re: Buraczki
Mam te buraczki -dla mnie rewelacja. Zresztą są produkcji naszej Anusi
- Kazik55
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 sty 2017, 9:35
- Lokalizacja: Aleksandrów Łodzki
Re: Buraczki
Ja buraczki kiszę tak jak ogórki.Są super . Jeszcze ma ze trzy słoiki z jesieni.
- Wujaszek Tom
- Posty: 107
- Rejestracja: 15 lis 2016, 11:25
Re: Buraczki
Kaziu to przywieź do Gąsiorowa te kiszone buraczki !!!!
...nie osiągnąłem dziś żadnego sukcesu...trochę kurwa szkoda...
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku