Piersi faszerowane
Składniki:
4 filety małe lub 2 duże z piersi kurczaka
1 ser pleśniowy - 120 g
1 serek topiony ostry 100 g
6 suszonych pomidorów
50 g masła ekstra.
Pieprz, sól
Farsz do piersi
Wykonanie:
1 serek topiony, pomidory suszone, ½ sera pleśniowego i 25 g masła pokroić w kostkę i rozdrobnić blenderem lub widelcem. W filecie zrobić kieszenie i napełnić farszem spiąć wykałaczką. Filety opieprzyć i osolić z każdej strony i ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Na górę położyć listki masła przykryć i wstawić do piekarnika na środkową półkę nagrzanego do 130 C na ok godzinę. Po 40 min sprawdzić czy z piersi wycieka jeszcze krew jeśli nie odczekać 5 min i wyjąć.
Sos serowo - czosnkowy
Składniki:
½ sera pleśniowego okroić skórkę - 60 g
1 serek topiony kremowy ostry - 100 g
2 - 4 ząbki czosnku
Śmietanka UHT 12% - 150 ml
Łyżka masła
Pieprz, sól, cukier.
Wykonanie
Czosnek zmiażdżyć na prasce i podsmażyć w rondlu na maśle. Polać odrobiną wody. Serek pleśniowy i topiony pokroić w kostkę. Do rondla wlać śmietanę dodać pokrojony ser i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Zagotować doprawić do smaku cukrem , pieprzem i solą. Gdy będzie za gęste dodać więcej śmietanki.
Piersi tak faszerowane, można zawinąć w folię aluminiową i grillować, wychodzą pyszne. Tylko pod koniec trzeba je odwinąć i podpiec na rozgrzanym grillu prawo - lewo max 5 min.
Piersi faszerowane.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Piersi faszerowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda