Kiełbasa krakowska wg. Gonza
Skład na 10 kg.
Karczek - 7 kg
Wprz. II - 2,5 kg
Wołowina - 0,5kg
Przyprawy na 1 kg.
Sól/peklosól – 18g
Pieprz - 2 gr
Ziele angielskie mielone - 0,5 gr
Kolendra mielona - 0.8 gr
Czosnek mielony – 0,8gr
Cukier ok 1 gr.
Mięso bez żadnych klasyfikacji kroimy na kawałki i w oddzielnych pojemnikach peklujemy. No chyba, że ktoś się chce bawić to może z karczku poodcinać co tłuściejsze i dodać do wp.II. Odstawiamy do chłodziarki (4-6*C) na 24-48 godzin w zależności jak nam wychodzi czasowo. Po peklowaniu do karczku dodajemy przyprawy, mieszamy i mielimy na szarpaku.
Wieprzowinę II
mielimy na sitku fi 8mm i dodajemy do zmielonego karczku – dobrze mieszamy.Wołowinę mielimy na fi 2mm, raz albo jak ktoś się chce bawić 2 razy . Dodajemy trochę wody, mieszamy i dodajemy do wcześniej wymieszanego karczku razem z wp.II. Dobrze mieszamy
Napełniamy w osłonki białkowe fi 65-75 mm (jakie mamy)
Ja po napełnieniu kiełbasę wsadziłem prosto do wędzarki gdzie już się wędziły wędliny. Temperatura oscylowała w granicach 60-65*C i taka temperatura była od początku do końca wędzenia.Jak będziecie wędzic od początku do końca w 50*C to też nic się nie stanie ( przy założeniu późniejszego parzenia oczywiście).Po wyjęciu z wędzarki od razu wsadziłem do wody po parzeniu wędlin. Temperatura wody 70-75*C. Dla pewności trzymałem 40 min. Zostało studzenie do 6-8*C w środku batonu i konsumowanie.
Smacznego
Kiełbasa Krakowska wg. Gonza
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda