Konserwa Wojskowa z szynki i boczku

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Konserwa Wojskowa z szynki i boczku

Post autor: Jacekw21 »

12107803_539730736189397_8105272340169208454_n.jpg

11224074_539730726189398_4544760986690507897_o.jpg

Przepis
.Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku.Było bardzo dobre więc postanowiłem zrobić.Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info,że do takich konserw była dawana tylko sól nic poza tym.Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały,czosnek i żelatynę.
Składniki
- szynka 1,5 kg
- boczek 1 kg
- sól peklowa 20g/kg
-sól ziołowa 2g/kg
- pieprz biały 7 g
- żelatyna 5 g
- woda dawałem na wyczucie
- 5 większych ząbków czosnku
Wykonanie
Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy solą peklową na 48 godz mieszając co 12 godz.Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić.Dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dokładnie wyrabiamy.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na 24 godz.
Parzenie
- Woda 75-80 stopni czas parzenia 80 min na kg mięsa.Następnie studzimy w zimnej wodzie 20 min zmieniając wodę trzy razy.I wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz.I gotowe.
Polecam smak jest super i przypomina bardzo konserwę wojskową.
http://smakijackaw.blogspot.com/search/ ... rostokątna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”