Przepis mój jest na bazie receptury kolegi Piotra ( wiadomo o kogo chodzi ) Trochę zrobiłam po swojemu i powstało coś takiego.
Składniki:
1.5 kg udźca z indyka ze skórą
2 golonki indycze, które po wytrybowaniu miały prawie 60 dag
2,5 kg udek z kurczaka ze skórą
Udziec z indyka i golonki -peklowanie na sucho 18g/kg 50/50 sól i peklosól
udka z kurczaka peklowane na sucho 18g /kg 50/50 sól i peklosól
Z udźca, udek i golonek skóry mielimy na sitku ''4'' trzykrotnie, tak samo postępujemy z mięsem z udźca i golonek.
mięso z udek kurczaka kroimy w kostkę taką 3 x3 cm
Przyprawy na jeden kg mięsa:
cukier 2g na kg
pieprz 2g na kg
gorczyca mielona 2g na kg ( dałam grubo zmieloną)
kardamon 0,5 g na kg
kolendra 0,3 g na kg
Osłonki karmelowe 65 fi. Niestety z braku nadziewarki napełnianie osłonek odbyło się moimi rękoma, bez udziału jakiegokolwiek sprzętu. Parzenie 72-75 stopni przez 1h 10 min.
Smacznego
Kiełbasa drobiowa parzona II
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Kiełbasa drobiowa parzona II
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Kiełbasa drobiowa parzona II
Anuś ale fajowska drobiowa, bez nadziewarki dałaś radę. A wiesz że z nadziewarką łatwiej by poszło? A co to za kuleczki w przekroju, czyżby zielony pieprz marynowany? Gratuluję wyrobu Anuś