Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Awatar użytkownika
Artur
Posty: 20
Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
Lokalizacja: Krosno

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: Artur »

Włączę się do tematu. Jaką nadziewarkę polecacie na około 5 kilogramowe porcje kiełbas? Wyroby od parówek czy kabanosów do kiełbas o dużym przekroju. Oczywiście cena ma znaczenie, jednak nie chodzi mi o najtańsze produkty. Najważniejsza jest jakość i funkcjonalność.
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 510
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: ArkoGdynia »

Artur pisze:Włączę się do tematu. Jaką nadziewarkę polecacie na około 5 kilogramowe porcje kiełbas? Wyroby od parówek czy kabanosów do kiełbas o dużym przekroju. Oczywiście cena ma znaczenie, jednak nie chodzi mi o najtańsze produkty. Najważniejsza jest jakość i funkcjonalność.


Arturze... jedyne nadziewarki, które mogę z czystym sumieniem polecić to wszelkiego rodzaju Hendi, Royal, Tehnologic.... jednak ich koszt jest troszkę większy. Masz tam nadziewarki 5l które w zupełności Ci wystarczą i jeżeli wybierzesz wersję ( ciut droższą) całą z nierdzewki - wraz ze stelarzem - to powiem szczerze że sprzęt jest wieczny!!
Tutaj masz dla przykładu Rvolution 5l... https://www.xxlgastro.pl/pl/xxlselect-n ... AkT58P8HAQ
Sam już od 3 lat operuję hendi 7l i jest nie do zdarcia!!
Wychodzę z założenia że "biednego nie stać na kupowanie dwa razy" - więc od razu wolałem kupić coś co posłuży mi bardzo długie lata!

Z Dymnym pozdrowieniem....
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: Krzysiek »

Ehhh nachwaliłem swoją nadziewarkę a ta mi się odpłaciła wywaleniem farszu. Poszła uszczelka.
Posiada ktoś na stanie ?
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 510
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: ArkoGdynia »

Do Hendi tak, ale do Chińczyka niestety...... pamiętam że w krytycznych sytuacjach jako uszczelki używali koledzy skórki wieprzowej na tłoku i też dawała radę.... wiadomo trochę nieporęczne ale w kryzysowych sytuacjach zawsze można sobie poradzić 8-)
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 117
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: Kamil_1 »

Ja mam taką... http://emaks.pl/gastronomia-1/napelniac ... -5l-h.html można powiedzieć że "nówka" bo przerobiła blisko 10kg... sprzęt wart pieniędzy... 8-)

Pełna nierdzewka łącznie z lejkami... 8-)

Osobiście uważam, że warto poczekać... odłożyć i kupić dobry sprzęt :)
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: tusiaczek »

Awaryjnie możesz sobie uszczelnić reklamówką... przetestowane :-) A potem zrób to co każdy kto szedł już tą drogą czyli wywal złom, dozbieraj i spokojnie kup raz a dobrze :mrgreen:
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 349
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: Andym »

Dziadek Maciek 601 224 868, lub
http://wedzarnie.com.pl/ wiem, że ma uszczelki do chińczyków, bo niedawno kupowałem. Koszt niestety około 20 zł.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: Krzysiek »

Szukam nadziewarki. Robię rzadko i w małych ilościach. Jest coś ciekawego dla mnie czy tylko hendi i royal ?
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Sprzęt podstawowy - nadziewarka

Post autor: tier »

Generalnie wszystkie nadziewarki royalo-hendi podobne, to co wybierzesz nie ma znaczenia. Jeśli mało robisz to 3l wystarczy, zwróć tylko uwagę czy lejki są metalowe oraz czy cała jest z nierdzewki.
Odpowiedz

Wróć do „Sprzęt”