Moja nowa zabaweczka :D
- Andyandy
Re: Moja nowa zabaweczka :D
Komora paleniska jest o jedną cegłę za mała. Deflektor należy zastosować z pełnej blachy bez dziurek. Drewno na opał należy dodatkowo podsuszyć w pomieszczeniu ponieważ aura nie pozwala na wysuszenie drewna. Należy opanować opalanie, żeby nie było małego płonącego ogniska tylko większa ilość żaru i szczapy powinne się żarzyć. Największym utrudnieniem jest jednak pogoda - zbyt duża wilgotność powietrza. Ciąg wędzarni powinien być ustalony tylko tyle, żeby dym nie wychodził paleniskiem i na tyle silny, żeby podtrzymać proces spalania . Poćwiczyć, opanować, a temperaturę starać się utrzymać w granicach 55 st i wędzonki będą odpowiednie. Tego typu wędzarnie opala się troszkę inaczej niż kanałowe.
- Kruszynka
W ramach walki z nudą wędzarnia uzyskała przybudówkę na drewno i podręczne akcesoria potrzebne przy wędzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Dinano
Super zabaweczka, troszkę mnie zazdrość gryzie.
- Kruszynka
Po pierwszych wędzeniach muszę powiedzieć że się sprawdza.Stół, drewno, palenisko, wszystko w zasięgu ręki, obsługa siedzi sobie wygodnie w foteliku i kawusię popija. Bezcenne dla " sprawnych inaczej "
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Rafal
Ładniutka wędzareczka. Gratuluję wykonania!
- Rafal
Witam, czy możesz podać wymiar wewnętrzny Twojej wędzareczki ? Tylko z ciekawości pytam bo właśnie zakończyłem stawianie swojej i szukam jakiś porównań. Dziękuję.