Majonez domowy
Do wędlin jak znalazł. Bardzo prosty przepis pozwalający wykonać domowy, smaczny i zdrowy majonez. Bez konserwantów, barwników, itp.
Składniki:
- 0,5l oleju rzepakowego zimno tłoczonego, moze być słonecznikowy,
- 1 łyżka musztardy najlepiej stołowej, może być inna (ja użyłem rosyjskiej - ostra),
- dwa żółtka z jajek od kurek najlepiej wiejskich, nie fermowe,
- sok z pół cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Jaja sparzyć gorącą wodą, aby strzec się przed salmonellą. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do majonezu używam wyłącznie żółtek. Do wysokiego naczynia od miksera wkładamy żółtka i łyżkę stołową musztardy, szczyptę soli i cukru.
Miksujemy dokładnie.Widać tu ziarenka z musztardy rosyjskiej. Przy użyciu stołowej tego nie ma i majonez ma troszkę inny smak.
Następnie dodajemy bardzo wolno olej, wlewamy go cieniutką stróżką cały czas miksując masę do uzyskania majonezowej konsystencji kremu.
Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny. Zakwasza to majonez i lekko go rozjaśnia.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem i smakiem i jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ważne: aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nastąpiła emulgacja muszą one mieć jednakową temperaturę, czyli wszystko jest z lodówki lub w temp otoczenia.
Ze względu na brak konserwantów i naturalne składniki nasz domowy majonez musi być szybko zjedzony. Czas przechowywania w lodówce ok. 7 dni.
Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Majonez-domowy.html
Majonez domowy
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda