Mielonka turystyczna

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Mielonka turystyczna

Post autor: Gonzo »

Mielonka turystyczna
mielonka turystyczna.jpg

Składniki:
- mięso wieprzowe kl II (wybierałem raczej chude) 4kg
- mięso wieprzowe kl III (z golonek) 0,5kg
- mąka 30-50g/kg, ja dałem pszenną graham, może być z pełnego przemiału lub ziemniaczana, tylko pozostają otręby widoczne na foto, jak komuś przeszkadza to wg. uznania
- pieprz 1g/kg
- ziele angielskie 0,5g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- osłonki barierowe lub słoiki
- peklosól 18g/kg

Mięso pokroić w kawałki i kl. II zemleć na sitku 8mm, a kl. III zemleć na sitku 2-3mm. Dodać peklosól, wymieszać i pozostawić w lodówce na 48h. Następnie wyjąc wymieszać, dodając max 10% wody oraz przyprawy i mąkę.
Napełnić słoiki lub osłonki.
Parzyć w temp ok. 75 stopni 1h 45 min. Ostudzić i zajadać. Wyrób dość chudy, twardy, zwięzły, bez galaretki, smaczny. W temp. ok 6 stopni można przechowywać ok 2 tyg. max.

Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/10/Mie ... yczna.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „W osłonkach barierowych”