Strona 2 z 2

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 19 gru 2016, 15:51
autor: tusiaczek
Mniemce i inne folksdojcze ci uprowadzili za rzekę... :mrgreen:

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 21 gru 2016, 14:30
autor: JaGra
Robert jak wiesz też mieszkam na wsi i też jest absolutne bezkrowie.

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 11 lut 2017, 11:19
autor: aksamit97
A w jakim celu przeprowadzaną jest pasteryzacja mleka?
Mleko dobrej jakości nie musi być pasteryzowanym.

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 11 lut 2017, 13:55
autor: tusiaczek
Ja mam mleko z udoju mechanicznego. Niestety ryzyko za duże żeby robić bez pasteryzacji...

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 12 lut 2017, 19:34
autor: tier
Ostatnia produkcja gruyer aw formach kadova, super sprawa... ser po 2 dniach w cieple zrobił się żółty.

DSCN0102.JPG
DSCN0109.JPG
DSCN0114.JPG

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 14 lut 2017, 1:06
autor: aksamit97
Bardzo ładne.
Jaką wagę mają te sery?

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 14 lut 2017, 8:53
autor: tier
Robione z 28l mleka waga ok 700-800g jeden.

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

: 15 lut 2017, 14:53
autor: tier
Ser po 1 dniowym obsychaniu, ładny żółty kolor :D

DSCN0204.JPG