Konkurs Kulinarna Wiola
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Jak chcecie jakiejś kaczki to mam - kaczka pieczona z jabłkami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jagoda1952
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lut 2017, 21:08
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA
8 skrzydełek z kurczaka
sól, sos sojowy do smaku, olej do smażenia
MARYNATA
5 łyżek sosu Chilli słodki
2 łyżki mleka kokosowego
PANIERKA
2 jajka
0.5 szk. mąki
10 dag. wiórek kokosowych
15 dag. sera żółtego
Skrzydła umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć cienkie końcówki ( tzw. lotki). Pozostałe części rozciąć w złączeniu na dwa kawałki.Za pomocą noża ściągnąć mięso z kości do stawu, rękoma odwrócić je by skórka została wewnątrz mięsa. Przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i wstawić na 20 min. do lodówki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ,włożyć przyprawione skrzydełka i marynować około 6 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące, formując z mięsa na dole kostki kulkę. Ser rozdrobnić blenderem i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Każde skrzydełko maczać w roztrzepanych jajkach i panierować w wiórkach z serem.
Na patelni rozgrzać olej ,3/4 wysokości patelni, włożyć za panierowane skrzydełka i smażyć na rumiano z dwóch stron jak kotlety. Osączyć na papierowym ręczniku.
Wystające kostki skrzydełek owinąć folią aluminiową ,by można było swobodnie wziąć kosteczkę w rękę. Ułożyć na półmisku, ozdobić w/g uznania.
Podawać z frytkami i ostrym sosem chilli. Doskonałe też jako przekąska do bufetu zarówna na ciepło lub zimno. Idealne do zimnego piwa.
Warto się trochę pomęczyć przy oddzielaniu mięsa od kości, gdyż końcowy efekt jest zaskakujący.
8 skrzydełek z kurczaka
sól, sos sojowy do smaku, olej do smażenia
MARYNATA
5 łyżek sosu Chilli słodki
2 łyżki mleka kokosowego
PANIERKA
2 jajka
0.5 szk. mąki
10 dag. wiórek kokosowych
15 dag. sera żółtego
Skrzydła umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć cienkie końcówki ( tzw. lotki). Pozostałe części rozciąć w złączeniu na dwa kawałki.Za pomocą noża ściągnąć mięso z kości do stawu, rękoma odwrócić je by skórka została wewnątrz mięsa. Przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i wstawić na 20 min. do lodówki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ,włożyć przyprawione skrzydełka i marynować około 6 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące, formując z mięsa na dole kostki kulkę. Ser rozdrobnić blenderem i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Każde skrzydełko maczać w roztrzepanych jajkach i panierować w wiórkach z serem.
Na patelni rozgrzać olej ,3/4 wysokości patelni, włożyć za panierowane skrzydełka i smażyć na rumiano z dwóch stron jak kotlety. Osączyć na papierowym ręczniku.
Wystające kostki skrzydełek owinąć folią aluminiową ,by można było swobodnie wziąć kosteczkę w rękę. Ułożyć na półmisku, ozdobić w/g uznania.
Podawać z frytkami i ostrym sosem chilli. Doskonałe też jako przekąska do bufetu zarówna na ciepło lub zimno. Idealne do zimnego piwa.
Warto się trochę pomęczyć przy oddzielaniu mięsa od kości, gdyż końcowy efekt jest zaskakujący.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jagoda1952
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lut 2017, 21:08
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
EGZOTYCZNY FASZEROWANY KURCZAK
SKŁADNIKI
1 Tuszka kurczaka około 2 kg
2 małe filety z piersi kurczaka
1 puszka ananasów
10 dag moreli suszonych
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
3 łyżki ryżu
2 łyżki sosu sojowego
125 ml. słodkiej śmietany
sól ,pieprz ,czosnek granulowany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z kurczaka delikatnie usunąć kości zaczynając od lekkiego nacięcia wzdłuż piersi. Delikatnie ostrym nożem oddzielać mięso od kości. Pozbawioną kości tuszkę umyć, przetrzeć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
PRZYGOTOWAĆ FARSZ
Filety z piersi kurczaka obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubszą kostkę, skropić sosem sojowym i krótko około 2 min przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Do powstałego sosu dodać ryż, przyprawę Garam Masala, miód, chwilę podsmażyć dodając połowę soku z ananasa.
Do miski przełożyć zmielone piersi z kurczaka, dodać przesmażony ryż z przyprawami, dodać 3 łyżki mleka kokosowego i wyrobić na gładką masę doprawiając ewentualnie solą, pieprzem.
Pokroić w słupki 3/4 puszki ananasów i 8 dag suszonych moreli i dodać owoce do masy mięsnej.
Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka. Rozcięcie spiąć
wykałaczkami lub zeszyć białą bawełnianą nicią. Rękoma uformować
tuszkę, posmarować olejem. Całość przełożyć do żaroodpornego
naczynia lub blaszki do pieczenia mięsa, wstawić do nagrzanego do 180C
piekarnika i piec 60 min. polewając wytworzonym sosem. Gotową tuszkę
przełożyć na półmisek. Sos przecedzić do rondelka, dolać pozostały
sok ananasowy, doprawić ewentualnie solą ,pieprzem ,zaciągnąć niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, wlać śmietanę, wsypać pokrojone w słupki owoce, chwilę podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i polanym sosem. Tuszka pozbawiona jest kości, więc każdy może sobie ukroić w/g uznania. Danie bardzo eleganckie i smaczne dla tych wszystkich, którzy lubią mięsa w lekko słodkim wydaniu.
SKŁADNIKI
1 Tuszka kurczaka około 2 kg
2 małe filety z piersi kurczaka
1 puszka ananasów
10 dag moreli suszonych
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
3 łyżki ryżu
2 łyżki sosu sojowego
125 ml. słodkiej śmietany
sól ,pieprz ,czosnek granulowany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z kurczaka delikatnie usunąć kości zaczynając od lekkiego nacięcia wzdłuż piersi. Delikatnie ostrym nożem oddzielać mięso od kości. Pozbawioną kości tuszkę umyć, przetrzeć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
PRZYGOTOWAĆ FARSZ
Filety z piersi kurczaka obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubszą kostkę, skropić sosem sojowym i krótko około 2 min przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Do powstałego sosu dodać ryż, przyprawę Garam Masala, miód, chwilę podsmażyć dodając połowę soku z ananasa.
Do miski przełożyć zmielone piersi z kurczaka, dodać przesmażony ryż z przyprawami, dodać 3 łyżki mleka kokosowego i wyrobić na gładką masę doprawiając ewentualnie solą, pieprzem.
Pokroić w słupki 3/4 puszki ananasów i 8 dag suszonych moreli i dodać owoce do masy mięsnej.
Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka. Rozcięcie spiąć
wykałaczkami lub zeszyć białą bawełnianą nicią. Rękoma uformować
tuszkę, posmarować olejem. Całość przełożyć do żaroodpornego
naczynia lub blaszki do pieczenia mięsa, wstawić do nagrzanego do 180C
piekarnika i piec 60 min. polewając wytworzonym sosem. Gotową tuszkę
przełożyć na półmisek. Sos przecedzić do rondelka, dolać pozostały
sok ananasowy, doprawić ewentualnie solą ,pieprzem ,zaciągnąć niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, wlać śmietanę, wsypać pokrojone w słupki owoce, chwilę podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i polanym sosem. Tuszka pozbawiona jest kości, więc każdy może sobie ukroić w/g uznania. Danie bardzo eleganckie i smaczne dla tych wszystkich, którzy lubią mięsa w lekko słodkim wydaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jagoda1952
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lut 2017, 21:08
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
KALAFIOROWA RÓŻA
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 mały kalafior
1 papryka czerwona Palermo
2 małe cukinie
sól, pieprz, ostra papryka mielona, czosnek granulowany, bazylia suszona, sok z cytryny, keczup pikantny do smaku, olej do smażenia.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. odcedzić, przestudzić. Cukinię umyć, przekroić na połowę po długości, usunąć gniazda nasienne.Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża uciąć po długości 6 plastrów, posolić je lekko aby zmiękły, pozostałą pokroić w słupki. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, wykroić 6 kwiatków do dekoracji a pozostałą pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć pokrojone warzywa , smażyć do czasu odparowania wody i ich zeszklenia, przyprawić do smaku suchymi przyprawami, keczupem i sokiem z cytryny, przestudzić.
Mięso przełożyć do miski ,przyprawić do smaku suchymi przyprawami i wyrobić gładką masę. Na plastry cukinii po długości rozłożyć niewielką ilość farszu mięsnego, różyczkę kalafiora, pasek papryki i zwinąć w roladkę.
Z pozostałego kalafiora odłożyć kilka małych różyczek a pozostały pokroić w mniejsze kawałki. Do pozostałego farszu mięsnego włożyć przesmażone warzywa, pokrojony kalafior, wymieszać, ewentualnie doprawić całość do smaku.
Całą masę wyłożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać. W masie zrobić 6 dołków, włożyć w nie zwinięte kalafiorowe roladki i odłożone różyczki kalafiora.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min. polewając różyczki kalafiora wytworzonym sosem. Po upieczeniu ozdobić. Można też porcjami wyłożyć na ozdobiony talerz.
Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka mięsno warzywna. Dobrze smakuje podana z dodatkiem makaronu lub ryżu. Smaczna jest też na zimno bez dodatków jako przekąska.
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 mały kalafior
1 papryka czerwona Palermo
2 małe cukinie
sól, pieprz, ostra papryka mielona, czosnek granulowany, bazylia suszona, sok z cytryny, keczup pikantny do smaku, olej do smażenia.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować al.dente w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. odcedzić, przestudzić. Cukinię umyć, przekroić na połowę po długości, usunąć gniazda nasienne.Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża uciąć po długości 6 plastrów, posolić je lekko aby zmiękły, pozostałą pokroić w słupki. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, wykroić 6 kwiatków do dekoracji a pozostałą pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć pokrojone warzywa , smażyć do czasu odparowania wody i ich zeszklenia, przyprawić do smaku suchymi przyprawami, keczupem i sokiem z cytryny, przestudzić.
Mięso przełożyć do miski ,przyprawić do smaku suchymi przyprawami i wyrobić gładką masę. Na plastry cukinii po długości rozłożyć niewielką ilość farszu mięsnego, różyczkę kalafiora, pasek papryki i zwinąć w roladkę.
Z pozostałego kalafiora odłożyć kilka małych różyczek a pozostały pokroić w mniejsze kawałki. Do pozostałego farszu mięsnego włożyć przesmażone warzywa, pokrojony kalafior, wymieszać, ewentualnie doprawić całość do smaku.
Całą masę wyłożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać. W masie zrobić 6 dołków, włożyć w nie zwinięte kalafiorowe roladki i odłożone różyczki kalafiora.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min. polewając różyczki kalafiora wytworzonym sosem. Po upieczeniu ozdobić. Można też porcjami wyłożyć na ozdobiony talerz.
Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka mięsno warzywna. Dobrze smakuje podana z dodatkiem makaronu lub ryżu. Smaczna jest też na zimno bez dodatków jako przekąska.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
W końcu konkurs nabiera tempa , choć przydała by się większa ilość uczestników. Jagoda jak zrobiłaś takie ładne literki na daniu z kalafiora ? czy to może są makaronowe literki ?
- jagoda1952
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lut 2017, 21:08
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Wioluś te literki to makaron Pobawiłam się nieco jak dziecko