Strona 2 z 2

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 10 cze 2018, 10:10
autor: Maad
Gonzo pisze: zmniejsza się strawność białka


Jak wyżej - trochę wydumany problem w kontekście nawyków żywieniowych większości ludzi, niedbających o utrzymanie właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku. Powszechne jest picie w czasie konsumpcji i bezpośrednio po niej, dużych ilości płynów, co rozcieńcza soki trawienne ;) Klasyczny przykład kompot lub piwko po obiedzie ;)
Moim zdaniem, różnica między pasteryzacją w 80 stopniach i sterylizacją w 121 jest niewielka. Żołądek sobie poradzi, jeśli tylko zapewnimy odpowiednio niskie pH.

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 10 cze 2018, 11:45
autor: sverige2
Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy. Jeżeli sterylizacja metodą szybkowaru daje smak taki jak drzewiej bywało w Tyrolskich, Tuszonkach i Małpach, etc. to zdecydowanie wybieram szybkowar :D .

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 10 cze 2018, 22:33
autor: Gonzo
sverige2 pisze:Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy.

Dlatego tak jak pisałem, dla podbicia smaku dodaję 0,5g/kg przyprawy do Lunch meat. Dawkowanie tej przyyprawy jest 4-6g/kg ale według mnie te 0,5 g wystarczy. W Mamutach zlotowicze ocenią smak :) , który nie jest smakiem kiełbasianym ;)

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 13 cze 2018, 0:15
autor: Gonzo
To już partia partia nr. 3 - zdjęcia autorstwa Tiera

Lunch meat 4.jpg

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 13 cze 2018, 10:19
autor: sverige2
Język ucieka..... :D :clap:

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 08 lip 2018, 12:37
autor: tier
Zrobiłem testowo z 3.5kg, boczku miałem ok 1.1kg reszta łopatka, z przypraw więcej czosnku 3g i przyprawy do lunchmeat'a, tak się sypnęło po prostu. :D

DSC_4918.JPG

DSC_4917.JPG

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 10 lip 2018, 21:24
autor: tier
Idealne, wpisuję konserwe do swojego menu. :mrgreen:

DSC_4928.JPG
DSC_4934.JPG

DSC_4943.JPG
DSC_4944.JPG

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 26 lip 2018, 8:48
autor: sverige2
Gonzuniu oraz Tier, powiedzcie chłopcy gdzie, i w jakiej cenie kupujecie te swoje puszeczki ? Z "Puszkopolem" rozmawiałem, ale ma aktualnie brak "towaru" :D .

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 26 lip 2018, 14:55
autor: tier
Allegro :ugeek:

Re: Lunch meat wg. Gonza

: 26 lip 2018, 16:21
autor: sverige2
Dzięki Tier, ale pytałem ponieważ pisałeś o o jakimś sprzedawcy sprzedającym puszki po kilkadziesiąt groszy, a ten na Allegro ma najtaniej po 1.1 zł. za puszkę 330g. i stąd moje dociekania, z nim też już rozmawiałem i ten wysyła natychmiast ;) , chodziło tylko o przedział cenowy, i nie ma on tch małych 200g. do rybek, o których mi pisałeś, nie mniej dziękuję .