Re: Konserwy Zbója - różne
: 12 sty 2019, 12:25
Takie tam prowizorki
mięso z uda indyka - 2.68 kg mielone przez siatkę 16mm
podgardle oczyszczone, b/s - 0.35 kg siatka 10mm
skórki wp mielone - 0.30 kg siatka 4mm
rosół z got. skórek - 10% wsadu mięsnego
p-sól - 15g/kg tylko do wsadu mięsnego
do smaku:
czosnek
pieprz świeżo kręcony cz.
majeranek
Peklowanie około doby. Po wymieszaniu składników to war poszedł do puszek, 300g na puszkę.
Puszki do szybkowara, moc największego palnika na 2/3, szybkowar otwarty.
Jak woda zacznie się gotować to zamykam szybkowar, zawór bezpieczeństwa idzie od razu idzie do góry i zaczynam liczyć czas 80min.
Po tym czasie wyłączam palnik i czekam aż zawór opadnie, trwa to około 40min.
Szybkowar pod kran, zimna woda przez około 5 min. i puszki do spiżarki, a po kilku godz. do lodówki.
Na podstawie boczku tiera.
Też moja prowizorka.
boczek b/k i b/s - 1.17 kg krojony w kostkę 1.5cm mniej więcej
skórki - 10% wsadu mięsnego mielone na siatce 4mm
cebula surowa, krojona w drobną kostkę - 10% wsadu
p-sól - 15g/kg
Proces produkcji taki sam jak z indykiem.
Indyk z puszki chudy, ale smaczniasty.
Boczku nie jadłem, za dużo na raz wieprzowinki [:D] niech się jeszcze przegryza.
Dziś karkówka z łopatką, miał być boczek.
Prowizorka oczywiście.
karkówka b/k - 0.86 kg
mięso z łopatki - 0.16 kg
p-sól - 14g/kg
cebula krojona w grubą kostkę, podsmażona - 15% wsadu
czosnek suszony płatki - kilka sztuk na puszkę.
Kilka płatków czosnku na dno, kilka w środek i kilka na gorze.
Mięso krojone w różną kostkę, tak 1.5cm do 2cm, mniej więcej.
Wymieszane ze składnikami, do puszek i do szybkowara.
Obróbka cieplna tak samo jak wyżej.
Puszki jeszcze w szybkowarze.
mięso z uda indyka - 2.68 kg mielone przez siatkę 16mm
podgardle oczyszczone, b/s - 0.35 kg siatka 10mm
skórki wp mielone - 0.30 kg siatka 4mm
rosół z got. skórek - 10% wsadu mięsnego
p-sól - 15g/kg tylko do wsadu mięsnego
do smaku:
czosnek
pieprz świeżo kręcony cz.
majeranek
Peklowanie około doby. Po wymieszaniu składników to war poszedł do puszek, 300g na puszkę.
Puszki do szybkowara, moc największego palnika na 2/3, szybkowar otwarty.
Jak woda zacznie się gotować to zamykam szybkowar, zawór bezpieczeństwa idzie od razu idzie do góry i zaczynam liczyć czas 80min.
Po tym czasie wyłączam palnik i czekam aż zawór opadnie, trwa to około 40min.
Szybkowar pod kran, zimna woda przez około 5 min. i puszki do spiżarki, a po kilku godz. do lodówki.
Na podstawie boczku tiera.
Też moja prowizorka.
boczek b/k i b/s - 1.17 kg krojony w kostkę 1.5cm mniej więcej
skórki - 10% wsadu mięsnego mielone na siatce 4mm
cebula surowa, krojona w drobną kostkę - 10% wsadu
p-sól - 15g/kg
Proces produkcji taki sam jak z indykiem.
Indyk z puszki chudy, ale smaczniasty.
Boczku nie jadłem, za dużo na raz wieprzowinki [:D] niech się jeszcze przegryza.
Dziś karkówka z łopatką, miał być boczek.
Prowizorka oczywiście.
karkówka b/k - 0.86 kg
mięso z łopatki - 0.16 kg
p-sól - 14g/kg
cebula krojona w grubą kostkę, podsmażona - 15% wsadu
czosnek suszony płatki - kilka sztuk na puszkę.
Kilka płatków czosnku na dno, kilka w środek i kilka na gorze.
Mięso krojone w różną kostkę, tak 1.5cm do 2cm, mniej więcej.
Wymieszane ze składnikami, do puszek i do szybkowara.
Obróbka cieplna tak samo jak wyżej.
Puszki jeszcze w szybkowarze.