Konserwy Zbója - różne
- Zbój Madej
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
- Lokalizacja: Lubomierz
Konserwy Zbója - różne
Zapasy na PKP
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.
golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)
p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:
Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja
golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu
Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.
Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.
Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.
Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.
golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)
p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:
Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja
golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu
Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.
Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.
Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.
Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zbój Madej
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
- Lokalizacja: Lubomierz
Re: Konserwy Zbója - różne
Dzisiejsze śniadanko na PKP, wczorajsza "tuszonka" oki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konserwy Zbója - różne
Zbóju, co to za panienka "podżera" konserwę
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Konserwy Zbója - różne
Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura...
- M Bielsko
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 cze 2018, 10:35
Re: Konserwy Zbója - różne
Zbóju pyszniutkie kanapeczki
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konserwy Zbója - różne
Piotruś pan pisze:Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura...
Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni
- Zbój Madej
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
- Lokalizacja: Lubomierz
Re: Konserwy Zbója - różne
Gonzo pisze:Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni
Ale na przemianę materii jest oki
- Zbój Madej
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
- Lokalizacja: Lubomierz
Re: Konserwy Zbója - różne
Korbą pokręciłem dziś sobie
Golonka przednia z ogórkiem i cebulką oraz mielonka słoikowa
Mała zmiana w mielonce, mielenie na siatce 14mm, a nie jak zawsze na 10mm.
Przepis na golonkę jest wyżej.
Mielonka słoikowa wg Zbója
Przepisu ogólnie brak.
Jak mam nazbierane obrzynki w zamrażarce to robię z obrzynek różnych elementów wp, konserwy smaczniejsze są, ale jak nie mam zapasów to robię tak:
łopatka wp - 2/3
podgardle b/s, b/ś, b/g - 1/3
gotowana skóra wp - 10-15% wagi mięs
rosół z gotowania skórek - około 10% wagi mięs
peklosól - 16g/kg
pieprz cz. świeżo kręcony – 2.5g/kg
czosnek – 10g/kg
majeranek – 1g/kg
Mięso pekluję 24-48 godz. mielę przez siatkę 10mm, a skórki przez siatkę 4mm. Napełniam słoiki do 3/4 ich wysokości, może być ciut więcej. Obecnie sterylizuję w szybkowarze, czas sterylizacji 80 min. zaczynam liczyć od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Jak nie sterylizowałem w szybkowarze to pasteryzowałem w garnku dwa razy. Czas pasteryzacji w garnku dla słoików 350 ml to: pierwszego dnia 45 min., a drugiego dnia 30 min. Jeżeli chce ktoś przeprowadzić pełną tyndalizację to trzeciego dnia słoiki pasteryzować 20 min
Golonka przednia z ogórkiem i cebulką oraz mielonka słoikowa
Mała zmiana w mielonce, mielenie na siatce 14mm, a nie jak zawsze na 10mm.
Przepis na golonkę jest wyżej.
Mielonka słoikowa wg Zbója
Przepisu ogólnie brak.
Jak mam nazbierane obrzynki w zamrażarce to robię z obrzynek różnych elementów wp, konserwy smaczniejsze są, ale jak nie mam zapasów to robię tak:
łopatka wp - 2/3
podgardle b/s, b/ś, b/g - 1/3
gotowana skóra wp - 10-15% wagi mięs
rosół z gotowania skórek - około 10% wagi mięs
peklosól - 16g/kg
pieprz cz. świeżo kręcony – 2.5g/kg
czosnek – 10g/kg
majeranek – 1g/kg
Mięso pekluję 24-48 godz. mielę przez siatkę 10mm, a skórki przez siatkę 4mm. Napełniam słoiki do 3/4 ich wysokości, może być ciut więcej. Obecnie sterylizuję w szybkowarze, czas sterylizacji 80 min. zaczynam liczyć od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Jak nie sterylizowałem w szybkowarze to pasteryzowałem w garnku dwa razy. Czas pasteryzacji w garnku dla słoików 350 ml to: pierwszego dnia 45 min., a drugiego dnia 30 min. Jeżeli chce ktoś przeprowadzić pełną tyndalizację to trzeciego dnia słoiki pasteryzować 20 min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Konserwy Zbója - różne
Już któryś raz widzę że robicie tradycyjne konserwy w puszkach.
Jak się to ma do tradycyjnych słoików? Przecież sprzęt do zamykania jak i same puszki są drogie. No chyba że ktoś jeździ na biwaki i nie chce przywozić słoików z powrotem
Jak się to ma do tradycyjnych słoików? Przecież sprzęt do zamykania jak i same puszki są drogie. No chyba że ktoś jeździ na biwaki i nie chce przywozić słoików z powrotem
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Konserwy Zbója - różne
Inny jest też sam smak tego produktu z puszki. Na czym to polega, nie wiem, ale Tuszonka ze słoika i wg takiej samej receptury Tuszonka z puszki to dwa różne smaki. to samo jest z innymi produktami, a już np. konserwy rybne w słoikach ??? Spójrz tylko na wspaniałości prezentowane przez Tiera. Poza tym przecież każde hobby kosztuje. Popatrz tylko choćby na wędkarstwo, to ceny sprzętu który posiadają wędkarze przyprawiają o zawrót głowy czasami, a cena za 1 kg. rybki jest niejednokrotnie liczona nawet w tysiącach złotych, i dobrze że nasze panie mają o tym raczej mgliste pojęcie