Konserwy Zbója - różne

Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Zapasy na PKP 8-)
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.

golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)

p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:

Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja

golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu

Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.

Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.

Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.

Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)

27544609_333291280518442_335380632053768959_n.jpg
DSC_0109_wm.JPG
DSC_0110_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Dzisiejsze śniadanko na PKP, wczorajsza "tuszonka" oki :D

20181030_094324_wm.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Gonzo »

Zbóju, co to za panienka "podżera" konserwę ;)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Piotruś pan »

Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura... :evil:
Awatar użytkownika
M Bielsko
Posty: 20
Rejestracja: 21 cze 2018, 10:35

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: M Bielsko »

Zbóju pyszniutkie kanapeczki :-)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Gonzo »

Piotruś pan pisze:Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura... :evil:


Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni ;)
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Gonzo pisze:Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni ;)

Ale na przemianę materii jest oki :D
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Korbą pokręciłem dziś sobie 8-)
Golonka przednia z ogórkiem i cebulką oraz mielonka słoikowa :D
Mała zmiana w mielonce, mielenie na siatce 14mm, a nie jak zawsze na 10mm.

DSC_0150_wm.JPG
DSC_0151_wm.JPG
DSC_0152_wm.JPG
DSC_0153_wm.JPG


Przepis na golonkę jest wyżej.

Mielonka słoikowa wg Zbója

Przepisu ogólnie brak.
Jak mam nazbierane obrzynki w zamrażarce to robię z obrzynek różnych elementów wp, konserwy smaczniejsze są, ale jak nie mam zapasów to robię tak:

łopatka wp - 2/3
podgardle b/s, b/ś, b/g - 1/3
gotowana skóra wp - 10-15% wagi mięs
rosół z gotowania skórek - około 10% wagi mięs
peklosól - 16g/kg
pieprz cz. świeżo kręcony – 2.5g/kg
czosnek – 10g/kg
majeranek – 1g/kg

Mięso pekluję 24-48 godz. mielę przez siatkę 10mm, a skórki przez siatkę 4mm. Napełniam słoiki do 3/4 ich wysokości, może być ciut więcej. Obecnie sterylizuję w szybkowarze, czas sterylizacji 80 min. zaczynam liczyć od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Jak nie sterylizowałem w szybkowarze to pasteryzowałem w garnku dwa razy. Czas pasteryzacji w garnku dla słoików 350 ml to: pierwszego dnia 45 min., a drugiego dnia 30 min. Jeżeli chce ktoś przeprowadzić pełną tyndalizację to trzeciego dnia słoiki pasteryzować 20 min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Krzysiek »

Już któryś raz widzę że robicie tradycyjne konserwy w puszkach.
Jak się to ma do tradycyjnych słoików? Przecież sprzęt do zamykania jak i same puszki są drogie. No chyba że ktoś jeździ na biwaki i nie chce przywozić słoików z powrotem :)
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: sverige2 »

Inny jest też sam smak tego produktu z puszki. Na czym to polega, nie wiem, ale Tuszonka ze słoika i wg takiej samej receptury Tuszonka z puszki to dwa różne smaki. to samo jest z innymi produktami, a już np. konserwy rybne w słoikach ??? Spójrz tylko na wspaniałości prezentowane przez Tiera. Poza tym przecież każde hobby kosztuje. Popatrz tylko choćby na wędkarstwo, to ceny sprzętu który posiadają wędkarze przyprawiają o zawrót głowy czasami, a cena za 1 kg. rybki jest niejednokrotnie liczona nawet w tysiącach złotych, i dobrze że nasze panie mają o tym raczej mgliste pojęcie :D
Odpowiedz

Wróć do „Konserwy”