Kulinarna fotka dnia

Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Roger »

Iiii ???
Sylwek ... A gdzie grzyby, karmelizowana cebula, sos musztardowo wiśniowy i reszta ? ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

Roger pisze:Iiii ???
Sylwek ... A gdzie grzyby, karmelizowana cebula, sos musztardowo wiśniowy i reszta ? ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka



Roger masz racje !!!! Obiecuje poprawe !!!! Trzeba byc dokladnym :):)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

A dzisiaj ze specjalna dedykacja i pozdrowieniami dla Tusiaczka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

New York Deli – Classic Corned Beef Reuben Sandwich with Thousand Island Dressing and French Fries

Ruben Sandwich lub Reuben Sandwich – amerykańska kanapka.
Ruben sandwich to tosty lub kanapki z kapustą, serem szwajcarskim, wołowiną konserwową i sosem rosyjskim lub – w niektórych wariantach – z sosem tysiąca wysp, przygotowywane na chlebie żytnim. Jest to jeden z najpopularniejszych produktów żywnościowych zNowego Jorku. Można je znaleźć we wszystkich restauracjach w Nowym Jorku oraz w największych miastach Ameryki Północnej. Istnieje kilka wariantów tego sandwicha.

Ruben (Reuben) Kulakofsky, z pochodzenia Litwin, właściciel sklepu spożywczego w Omaha, w Nebrasce, stworzył tę przekąskę około roku 1920, kiedy grał w pokera w Hotelu Blackstone. Właściciel tego hotelu, Charles Schimmel, umieścił ją w menu obiadowym restauracji hotelowej. Wkrótce wygrała krajowy konkurs gastronomiczny.
Inni historycy, uważają że ten sandwich wymyślił Arnold Ruben, niemiecki właściciel sławnych niegdyś, nieistniejących już Delikatesów Rubena w Nowym Jorku. Według wywiadu z Craig Claiborne – wynalazł kanapkę ok. 1914 roku. Najwcześniejszą wzmianką, że kanapki te powstały w Nowym Jorku, jest tekst w Theatre Magazine z 1926 roku, który odwołuje się do sandwicha Rubena. Natomiast Alfred Scheuing, szef kuchni Rubena, twierdził, że Arnold Ruben wymyślił sandwicha dla swego syna Arnolda Juniora Rubena w 1930 roku.

Odmiany
Sandwich Racheli jest wariantem standardowej wersji, gdzie używa się pastrami zamiast konserwowej wołowiny i surówki z białej kapusty (colesaw) zamiast kiszonej. Inne wersje podobne do tej to Turecka Rachela, Georgia Reuben lub Southern Reuben, gdzie czasami wykorzystuje się sos barbecue zamiast sosu rosyjskiego.

• Rybny Sandwich Rubena – surówkę z kiszonej kapusty zastępuje się białą kapustą, jak również dodaje się rybę. Ta odmiana jest często podawana w restauracjach na Florydzie.
• Sandwich Rubena z jajkami, nazywana niekiedy irlandzką roladą jajeczną lub kulkami Reubena – do wewnątrz standardowego sandwicha Rubena dodaje się smażone jajka. Zazwyczaj podawane z sosem jako przystawka lub przekąska. Pierwszy taki sandwich powstał w Mader, niemieckiej restauracji w Milwaukee (Wisconsin), w której szef kuchni Dennis Wegner stworzył go na letnie festiwale ok. roku 1990.
• Pizza Rubena – pizza ta została pokazana w telewizyjnym kanale Travel Channel w show Man vs Food. Restauracja Pizza Black Market w Ames, Iowa, specjalizuje się w tego rodzaju przekąskach. Ten Ruben Sandwich składa się ze słodkiego ciasta ziemniaczanego z dodatkiem sosu tysiąca wysp, sera szwajcarskiego, wołowiny, kapusty kiszonej, mozzarelli i nasion żyta, jest pieczona, a następnie przed podaniem dodaje się ogórki.

20170711_134511.jpg


20170711_134824.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

Dzisiaj bardzo prosto ale i bardzo smacznie

Salmon with a Potato Crust, Spinach and Tomatoes

Czyli smażony Salmon pokryty skorka z ziemniakow w towarzystwie smażonego szpinaku i pomodorkow cherry.

20170712_133240.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: pis67 »

Tusiaczek w Rytych serwował takie kanapki - załapałem się, miałem szczęście.... :cool:
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

Dzisiaj bardzo smaczna ryba zadko na domowych stolach spotykana ale naprawde polecam !!!!

Grilled Tuna Steak with Parsley Potatoes, Sautéed Vegetables and Niçoise Relish 340/7/5*

Grilowany stek z tunczyka z gotowanymi ziemniakami opruszonymi siekana pietruszka, podsmazonymi warzywami i Relishem Nicejskim ( Siekane: Papryki kolorowe ,czrne oliwki . zielona fasolka straczkowa, czrwona cebula, gotowane ziemniaki,siekana pietruszka naciowa, odrobina olivy z oliwek i kropla octu winnego)

Smacznego !!!!!!! Ogladania !!!!!!!!!!!!!!!!

20170713_185614.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

A dzisiaj na zimno ale tez smacznie :)

Chicken Liver Parfait with Red Onion Compote and Toasted Brioche

Nie wiem za bardzo jak to Parfait przetlumaczyc czy pasztet czy raczej mus z kurzych watrobek ale ze wzgledu na lekkosc i puszystosc mysle ze mus chyba bedzie bardziej odpowiedni :)

Tak wiec mus z kurzych watrobek w towarzystwie marmolady z czerwonej cebuli i tostowanej bulki maslanej Brioche

20170714_184305.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

Dzisiaj zaprezetuje :

Chicken Cordon Bleu, Chive Creamed Potato, Buttered Vegetables and Duxelle Jus

Czyli zamknieta (koperta kieszonka) panierowana piers z kurczka wypelniona szynka i zoltym serem podana z szczypiorkowo smietanowymi ziemniakami puure, warzywami okraszonymi maslem i sosem naturalnym z posiekanymi gzrybami lesnymi.

20170715_183643.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: tier »

Sylwek ile takich dań dziennie podajecie? porcje raczej nie są duże... obstawiam że przez cały dzień, można zjeść takich kilka 8-)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kulinarna fotka dnia

Post autor: Sla100 »

Przemku na przyklad na kolacji podajemy w takiej kolejnosci

-Przystawka
-Zupa
-Salata
-Danie gl
-deser
-Kawa herbara

Wiec po 5cio daniowej kolacji jestes full !!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Odpowiedz

Wróć do „Hyde-Park”