Kulinarna fotka dnia
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
Kulinarna fotka dzisiejszego dnia to :
Peking Marinated Barbary Duck Breast* with Bok Choy, Vegetable Stir-fry, Fried Rice and a Sweet and Sour Plum Sauce
Czyli:
Marynowana piers Kaczki Barbary (Kaczka Barbarie jest typem kaczki mięsnej, która charakteryzuje się znacznie mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem niż inne kaczki. Tym samym zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu jest idealna do tworzenia dietetycznych i niskokalorycznych potraw)
Kapusta Bok Choy (Kapusta wlasciwa chinska, Kapusta bok choy nie tworzy zbitej główki, tylko rozetę liściową (najbardziej chyba przypominającą naszą boćwinę). Najsmaczniejsze są jej mięsiste łodygi - jędrne, soczyste i chrupiące, z lekką nutą goryczy)
Smazonymi varzywami i ryzem oraz slodko kwasnym sosem sliwkowym.
Peking Marinated Barbary Duck Breast* with Bok Choy, Vegetable Stir-fry, Fried Rice and a Sweet and Sour Plum Sauce
Czyli:
Marynowana piers Kaczki Barbary (Kaczka Barbarie jest typem kaczki mięsnej, która charakteryzuje się znacznie mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem niż inne kaczki. Tym samym zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu jest idealna do tworzenia dietetycznych i niskokalorycznych potraw)
Kapusta Bok Choy (Kapusta wlasciwa chinska, Kapusta bok choy nie tworzy zbitej główki, tylko rozetę liściową (najbardziej chyba przypominającą naszą boćwinę). Najsmaczniejsze są jej mięsiste łodygi - jędrne, soczyste i chrupiące, z lekką nutą goryczy)
Smazonymi varzywami i ryzem oraz slodko kwasnym sosem sliwkowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
Dzisiaj zapraszam na :
Salmon and Wild Mushroom Wellington with Spinach, Baby Corn, Boiled Potatoes and an Artichoke and Tarragon Beurre Blanc
Ja tam bym to raczej nazwal Salmon Kulebiak no ale w Wielkiej Brytani wszystko co zawiniete w ciasto Francuskie nazywaja Wellington.
Losos Kulebiak ( Lilet lososia oblozony szpinakiem,siekanymi grzybami,gotowanym jajkiem i zawiniety w ciasto francuskie)
Gotowane ziemniaki i warzywa
Winno maslany sos Beurre Blanc o smaku teragonu i karczoch.
Salmon and Wild Mushroom Wellington with Spinach, Baby Corn, Boiled Potatoes and an Artichoke and Tarragon Beurre Blanc
Ja tam bym to raczej nazwal Salmon Kulebiak no ale w Wielkiej Brytani wszystko co zawiniete w ciasto Francuskie nazywaja Wellington.
Losos Kulebiak ( Lilet lososia oblozony szpinakiem,siekanymi grzybami,gotowanym jajkiem i zawiniety w ciasto francuskie)
Gotowane ziemniaki i warzywa
Winno maslany sos Beurre Blanc o smaku teragonu i karczoch.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
A dzisiaj na slodko proponuje
New York Cheesecake with Berry Compote
Czyli Nowo Yorski serniczek z kompotem jagodowym
New York Cheesecake with Berry Compote
Czyli Nowo Yorski serniczek z kompotem jagodowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kulinarna fotka dnia
Tak nie wolno, nie można, litości......
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
Fotka na dzisiaj
Grilled Fillet Steak* Rossini with Château Potatoes, Courgette, Buttered Carrot and Madeira Sauce
Znany tez pod nazwa
Stek Tournedos Rossini
Chateaubriand z polędwicy wołowej z plasterkiem foie gras podany na truflowo- -borowikowej poduszeczce w towarzystwie Ziemniakow Château ( obrane i ugotowane ziemniaki w forme barylki obsmazone na masle do zlocistego koloru) i wyselekcjonowanych obgotowanychwarzyw
Grilled Fillet Steak* Rossini with Château Potatoes, Courgette, Buttered Carrot and Madeira Sauce
Znany tez pod nazwa
Stek Tournedos Rossini
Chateaubriand z polędwicy wołowej z plasterkiem foie gras podany na truflowo- -borowikowej poduszeczce w towarzystwie Ziemniakow Château ( obrane i ugotowane ziemniaki w forme barylki obsmazone na masle do zlocistego koloru) i wyselekcjonowanych obgotowanychwarzyw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
Dzisiaj wspaniala przystawka
Smoked Duck Breast with Spiced Poached Pineapple and a Sweet and Sour Sauce
Czyli
Wedzona Kacza piers z gotowanym w przyprawach ananasie z sosem slodko kwasnym
Smoked Duck Breast with Spiced Poached Pineapple and a Sweet and Sour Sauce
Czyli
Wedzona Kacza piers z gotowanym w przyprawach ananasie z sosem slodko kwasnym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
A dzisiaj kolejna przystawka :
Smoked Highland Venison Carpaccio, Musclun Salad, Goats Cheese and Herbs Oil
Wedzone Carpaccio z wysoko gorskiej dziczyzny z mieszanymi szrpanymi liscmi salaty, kremowym serem kozim i ziolowa oliva
Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.
Tak jeszcze od siebie to dodam ze aby uzyskac efekt bardzo bardzo cienko pokrojonego Carpaccio najlepiej jest je troszeczke podmrozic przed krojeniem uzyskujemy wtedy piekne cieniutkie plasterki i miesko sie nam nie ucieka za bardzo z pod noza
Smoked Highland Venison Carpaccio, Musclun Salad, Goats Cheese and Herbs Oil
Wedzone Carpaccio z wysoko gorskiej dziczyzny z mieszanymi szrpanymi liscmi salaty, kremowym serem kozim i ziolowa oliva
Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.
Tak jeszcze od siebie to dodam ze aby uzyskac efekt bardzo bardzo cienko pokrojonego Carpaccio najlepiej jest je troszeczke podmrozic przed krojeniem uzyskujemy wtedy piekne cieniutkie plasterki i miesko sie nam nie ucieka za bardzo z pod noza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
A dzisiaj na slodko
Lemon and Blackberry Tart with Vanilla Sauce
Tarta z czarna jazyna i sosem vaniliowym
Lemon and Blackberry Tart with Vanilla Sauce
Tarta z czarna jazyna i sosem vaniliowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
A dzisiaj tak po prostu :
Fusilli with Rocket, Fresh Tomatoes, Kalamata Olives and Parmesan (v)
Czyli: Makaron swiderki swieze pomidory rocket - dziś najczęściej rukola, choć zwana też rokietą albo rokietą siewną, Greckie ciemne olivki kalamata i szczypta utartego parmazanu
Fusilli with Rocket, Fresh Tomatoes, Kalamata Olives and Parmesan (v)
Czyli: Makaron swiderki swieze pomidory rocket - dziś najczęściej rukola, choć zwana też rokietą albo rokietą siewną, Greckie ciemne olivki kalamata i szczypta utartego parmazanu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kulinarna fotka dnia
A dzisiaj na wesolo wersja przed podaniem na talezu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester