Pizza domowa wg. tiera.
: 20 lis 2016, 21:06
Najlepsza pizza (moim zdaniem) to dobre ciasto i dodatki (tych nie za wiele) nie robimy przecież zapiekanki... i oczywiście piec. W domu zostaje nam jednak piekarnik
Ciasto zaczyn:
70 g woda (temp. ok 25 C)
50 g mąka typ 450/500
2 g cukier
7 g drożdże
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy:
40 g woda
5 g sól
13 g olej
mąka 150 g
Wyrabiamy 7-8 min. Gotowe ciasto ok 330 g (dwie średnie pizze)
Sos:
puszka pomidorów
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
cukier, sól do smaku
Całość Gotujemy na małym ogniu jakieś 10-15 min do momentu odparowania wody.
Dodatki to to, na co mamy ochotę, np. salami, szynka, boczek wędzony na zimno itd. ser od mozzarelli po żółty (seropodobnych nie dodajemy, ponieważ robi się brązowy) ogólnie zasada jest taka, ciasto sos, ser i układamy nasze dodatki nigdy nie posypujemy pizzy serem.
Pieczemy dość szybko 8-9 min. Na koniec skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie oregano.
I tak prezentuje się moja pizza z różnymi dodatkami
Smacznego!
Ciasto zaczyn:
70 g woda (temp. ok 25 C)
50 g mąka typ 450/500
2 g cukier
7 g drożdże
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy:
40 g woda
5 g sól
13 g olej
mąka 150 g
Wyrabiamy 7-8 min. Gotowe ciasto ok 330 g (dwie średnie pizze)
Sos:
puszka pomidorów
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
cukier, sól do smaku
Całość Gotujemy na małym ogniu jakieś 10-15 min do momentu odparowania wody.
Dodatki to to, na co mamy ochotę, np. salami, szynka, boczek wędzony na zimno itd. ser od mozzarelli po żółty (seropodobnych nie dodajemy, ponieważ robi się brązowy) ogólnie zasada jest taka, ciasto sos, ser i układamy nasze dodatki nigdy nie posypujemy pizzy serem.
Pieczemy dość szybko 8-9 min. Na koniec skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie oregano.
I tak prezentuje się moja pizza z różnymi dodatkami
Smacznego!