Najlepsza pizza (moim zdaniem) to dobre ciasto i dodatki (tych nie za wiele) nie robimy przecież zapiekanki... i oczywiście piec. W domu zostaje nam jednak piekarnik
Ciasto zaczyn:
70 g woda (temp. ok 25 C)
50 g mąka typ 450/500
2 g cukier
7 g drożdże
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy:
40 g woda
5 g sól
13 g olej
mąka 150 g
Wyrabiamy 7-8 min. Gotowe ciasto ok 330 g (dwie średnie pizze)
Sos:
puszka pomidorów
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
cukier, sól do smaku
Całość Gotujemy na małym ogniu jakieś 10-15 min do momentu odparowania wody.
Dodatki to to, na co mamy ochotę, np. salami, szynka, boczek wędzony na zimno itd. ser od mozzarelli po żółty (seropodobnych nie dodajemy, ponieważ robi się brązowy) ogólnie zasada jest taka, ciasto sos, ser i układamy nasze dodatki nigdy nie posypujemy pizzy serem.
Pieczemy dość szybko 8-9 min. Na koniec skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie oregano.
I tak prezentuje się moja pizza z różnymi dodatkami
Smacznego!
Pizza domowa wg. tiera.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Pizza domowa wg. tiera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Pizza domowa wg. tiera.
Bardzo ładne pizze Przemku ... co do sera to jestem odmieńcem ale to żadna nowość ... mianowicie często gęsto pod koniec pieczenia dorzucam jeszcze na wierzch tarty żółty albo mieszany z pleśniakuem ... a co lubię i koniec
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Pizza domowa wg. tiera.
Dzięki Robert A z pieca chlebowego wychodzi tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Pizza domowa wg. tiera.
Taki piec to skarb
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Pizza domowa wg. tiera.
U mnie weekend był pod znakiem Polskiej Pizzy ... Generalnie zasady takie jak opisane wyżej czyli najpierw rozczyn czyli drożdże, cukier, sól szklanka wody i wyrastanie, następnie 1/2kg mąki "00" wyrabianie, na koniec olej, wyrabianie i wyrastanie (porcja na dwie duże pizze na cienkim cieście)
Sos oczywiście robiony ze sporą ilością czosnku i ziół
Zmieniłem piekarnik i poprzedni kamień stał się za duży zatem na biegu powstała konieczność dociecia nowego i zrobienie nowej łopatki ... pół godzinki majsterkowania i było zrobione.
Hmmm ten kamień z płyty szamotowej ma swoją historię - pochodzi z przedwojennego pieca chlebowego opalanego drewnem który demontowaliśmy kiedyś z teściem w rodzimej piekarni - niestety zwyciężyła nowoczesna technologia i stoi piec gazowy ... Faktem jest że lezały na nim tysiące klasycznych chlebów
Piekarnik po rozgrzaniu do 250st C trzyma temperaturę jak zaklęty a kamień jest bardzo ciepły jeszcze praktycznie do rana.
Dodatki takie jak lubimy
Sos oczywiście robiony ze sporą ilością czosnku i ziół
Zmieniłem piekarnik i poprzedni kamień stał się za duży zatem na biegu powstała konieczność dociecia nowego i zrobienie nowej łopatki ... pół godzinki majsterkowania i było zrobione.
Hmmm ten kamień z płyty szamotowej ma swoją historię - pochodzi z przedwojennego pieca chlebowego opalanego drewnem który demontowaliśmy kiedyś z teściem w rodzimej piekarni - niestety zwyciężyła nowoczesna technologia i stoi piec gazowy ... Faktem jest że lezały na nim tysiące klasycznych chlebów
Piekarnik po rozgrzaniu do 250st C trzyma temperaturę jak zaklęty a kamień jest bardzo ciepły jeszcze praktycznie do rana.
Dodatki takie jak lubimy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ