Strona 1 z 1

Rolada z udźca indyka wg. Gonza

: 21 lis 2016, 21:06
autor: Gonzo
Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Pomysł przyszedł po zrobieniu rolady lazijajskiej.Zawsze gdy wytrybowałem udziec indyka, złożyłem i związałem, to po uwedzeniu, parzeniu i tak się rozpadał przy krojeniu i tak :( , więc wymyśliłem właśnie tę roladę.
Składniki :
- udziec z indyka

Przyprawy
-pieprz 2g/kg
- czosnek granulowany - 0,5g/kg
- przyprawa do drobiu - 0,5g/kg (można pominąć)

Udziec z indyka pozbawiamy skóry, kości i tniemy na kawałki.
20161116_195255.jpg


Solimy z niewielką ilością peklosoli 18g/kg i po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 24h. Skórę oczywiście też umieszczamy w pojemniku z mięsem. Po 24h do mięsa dodjemy przyprawy i po wymieszniu z odrobiną wody przepuszczamy przez szarpak.
20161117_085944.jpg

Wykładamy mięso na rozciągnietą skórę, którą owijamy starannie farsz.
20161117_111537.jpg


Owijamy w folię celulozową i pakujemy w siatkę.
20161117_112042.jpg


Po uwędzeniu, wkładamy w szynkowarkę (ja włzyłem w taką z półokragłym dnem) i parzymy 1-1,1 h w temperaturze 70*C . Na początku włożyłem do wody o temp. 80*C i zgasiłem gaz az osiągnie 70*C. Po parzeniu studzimy do 6*C w środku. a więc w lodówce.
Efekt końcowy zadowalajacy.
Wnioski:
Można część mięsa zmielić na sitku 4 lub 8mm w celu poprawy wizualnej przekroju rolady.
20161118_185200[1].jpg


Tu na pierwszym planie (zdjęcie kiepskie - telefon) .Skóra nawet przy cienkim krojeniu, trzyma się dobrze.
20161119_085231[1].jpg

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

: 21 lis 2016, 21:45
autor: Kruszynka
023.JPG


Może ta fotka będzie lepsza. :) Wykonana przez Gonza na kursie "dziczyzny" u kolegi Bagno.Rolada smakowała,wygląd nie budził zastrzeżeń :clap: .Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić.

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

: 21 lis 2016, 22:34
autor: Maad
Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

: 23 lis 2016, 16:15
autor: Gonzo
Maad pisze:Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?


Sam udziec był dawany. Tam pod skórą trochę tłuszczu jest ale niewiele. Następnym razem może pomieszam z innymi rodzajami mięs. Ale nie za dużo bo i tak farszu trochę zostaje po owinieciu skórą. Chyba, że resztę w barierowe albo do szynkowara.