Rolada z udźca indyka wg. Gonza
: 21 lis 2016, 21:06
Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Pomysł przyszedł po zrobieniu rolady lazijajskiej.Zawsze gdy wytrybowałem udziec indyka, złożyłem i związałem, to po uwedzeniu, parzeniu i tak się rozpadał przy krojeniu i tak , więc wymyśliłem właśnie tę roladę.
Składniki :
- udziec z indyka
Przyprawy
-pieprz 2g/kg
- czosnek granulowany - 0,5g/kg
- przyprawa do drobiu - 0,5g/kg (można pominąć)
Udziec z indyka pozbawiamy skóry, kości i tniemy na kawałki.
Solimy z niewielką ilością peklosoli 18g/kg i po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 24h. Skórę oczywiście też umieszczamy w pojemniku z mięsem. Po 24h do mięsa dodjemy przyprawy i po wymieszniu z odrobiną wody przepuszczamy przez szarpak.
Wykładamy mięso na rozciągnietą skórę, którą owijamy starannie farsz.
Owijamy w folię celulozową i pakujemy w siatkę.
Po uwędzeniu, wkładamy w szynkowarkę (ja włzyłem w taką z półokragłym dnem) i parzymy 1-1,1 h w temperaturze 70*C . Na początku włożyłem do wody o temp. 80*C i zgasiłem gaz az osiągnie 70*C. Po parzeniu studzimy do 6*C w środku. a więc w lodówce.
Efekt końcowy zadowalajacy.
Wnioski:
Można część mięsa zmielić na sitku 4 lub 8mm w celu poprawy wizualnej przekroju rolady.
Tu na pierwszym planie (zdjęcie kiepskie - telefon) .Skóra nawet przy cienkim krojeniu, trzyma się dobrze.
Pomysł przyszedł po zrobieniu rolady lazijajskiej.Zawsze gdy wytrybowałem udziec indyka, złożyłem i związałem, to po uwedzeniu, parzeniu i tak się rozpadał przy krojeniu i tak , więc wymyśliłem właśnie tę roladę.
Składniki :
- udziec z indyka
Przyprawy
-pieprz 2g/kg
- czosnek granulowany - 0,5g/kg
- przyprawa do drobiu - 0,5g/kg (można pominąć)
Udziec z indyka pozbawiamy skóry, kości i tniemy na kawałki.
Solimy z niewielką ilością peklosoli 18g/kg i po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 24h. Skórę oczywiście też umieszczamy w pojemniku z mięsem. Po 24h do mięsa dodjemy przyprawy i po wymieszniu z odrobiną wody przepuszczamy przez szarpak.
Wykładamy mięso na rozciągnietą skórę, którą owijamy starannie farsz.
Owijamy w folię celulozową i pakujemy w siatkę.
Po uwędzeniu, wkładamy w szynkowarkę (ja włzyłem w taką z półokragłym dnem) i parzymy 1-1,1 h w temperaturze 70*C . Na początku włożyłem do wody o temp. 80*C i zgasiłem gaz az osiągnie 70*C. Po parzeniu studzimy do 6*C w środku. a więc w lodówce.
Efekt końcowy zadowalajacy.
Wnioski:
Można część mięsa zmielić na sitku 4 lub 8mm w celu poprawy wizualnej przekroju rolady.
Tu na pierwszym planie (zdjęcie kiepskie - telefon) .Skóra nawet przy cienkim krojeniu, trzyma się dobrze.