Cappucino
: 24 lis 2016, 19:17
100 gr pachnącej swieżo zmielonej kawy,
ok1/2 laski wanilii,
4 krople olejku migdałowego,
40 dag cukru,
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1/2 l wody,
1/2 l spirytusu 96 %,
1/2 l wódki,
obsmażone skórki pomarańczy ( mogą być kandyzowane)ok.1,5 łyżeczki.
Kawę i aromaty zalac alkoholem i odstawic na 2 tygodnie. Przygotować syrop z cukru,wody i kwasku. Wlać do niego przecedzony nalew kawowy.
Wymieszać, ostudzić, dodać smażone skórki pomarańczy.
Odstawic na 1 miesiąc. Później frzefiltrować, rozlać do butelek i czekac ok 5 m-cy.
Czekanie jest bardzo ważne, bo przed czasem wychodzi totalne ohydztwo, wykręcające wprost mordę...
Z czasem szlachetnieje i jest prawie takie jak pierwowzór, czyli takie jak podają w Italii do kawusi Cappucino.
Bardzo kawowo-pomarańczowe, słodki i idealne jako elegancki dodatek do niedzielnej kawki.
ok1/2 laski wanilii,
4 krople olejku migdałowego,
40 dag cukru,
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1/2 l wody,
1/2 l spirytusu 96 %,
1/2 l wódki,
obsmażone skórki pomarańczy ( mogą być kandyzowane)ok.1,5 łyżeczki.
Kawę i aromaty zalac alkoholem i odstawic na 2 tygodnie. Przygotować syrop z cukru,wody i kwasku. Wlać do niego przecedzony nalew kawowy.
Wymieszać, ostudzić, dodać smażone skórki pomarańczy.
Odstawic na 1 miesiąc. Później frzefiltrować, rozlać do butelek i czekac ok 5 m-cy.
Czekanie jest bardzo ważne, bo przed czasem wychodzi totalne ohydztwo, wykręcające wprost mordę...
Z czasem szlachetnieje i jest prawie takie jak pierwowzór, czyli takie jak podają w Italii do kawusi Cappucino.
Bardzo kawowo-pomarańczowe, słodki i idealne jako elegancki dodatek do niedzielnej kawki.