Kiełbasa drobiowa z wątróbką
: 27 lis 2016, 7:02
Mięso drobiowe - 3kg ( ja trybuję ćwiartki z kurczaka)
Ok.- 600gr filetu z piersi kurczaka
Wątróbka drobiowa - 400gr
ok. szklanka kaszki mannej
2 jajka
sól 18gr/ 1kg mięsa
pieprz 2gr/ 1kg mięsa
czosnek 2gr/ 1kg mięsa
majeranek, kminek cały, gorczyca wg. uznania
ok. 4 łyżeczki cukru
posiekaną natkę pietruszki
- osłonka białkowa
- sznurek wędliniarski
Trybujemy ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką i wraz z filetem kroimy w kostkę ok.1cm. Wątróbkę parzymy i kroimy na podobne kawałki. Wszystko wkładamy do miski, wsypujemy wszystkie przyprawy wbijamy w to jajka, dodajemy natkę pietruszki i wsypujemy kaszkę manną. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. godzinkę do lodówki.
Osłonki przecinamy na odcinki 30/40cm. Takie aby po nabiciu zmieściły się nam do garnka w celu sparzenia. Wkładamy do drugiej miski i zalewamy letnią wodą aby nam zmiękły.
Następnie wyciągamy nasz farsz i jeszcze raz dobrze mieszamy. Wyciągamy osłonki i zawiązujemy jeden koniec. Nabijamy osłonki farszem tak aby nie było wolnych miejsc z powietrzem. Dobrze ubijamy farsz w osłonce i związujemy mocno drugi koniec żeby podczas parzenia farsz nam nie wypłyną.
Tak przygotowane batony nakłuwam cienką igłą i masuje żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Kiełbasy odwieszam na kij tak aby zwisały ku dołowi przez ok. 2 godz. w celu ich osadzenia.
W dużym garnku gotuję wodę lecz nie do wrzenia tylko do ok. 80 stopni. Kiełbasa ma się parzyć i nie wolno dopuścić do zagotowania. Wkładam kiełbasy do gara z wodą i parzę do osiągnięcia ok.72 stopni w środku batonu. Ja parzę ok.90 minut.
Po tym czasie wyciągamy kiełbasy z gar i wkładamy do chłodnej wody na ok.10 min. Następnie znowu odwieszamy do wystudzenia. Potem wkładam ją do lodówki w celu całkowitego wystudzenia.
Kiełbasa jest naprawdę pyszna i apetycznie wygląda w przekroju.
Życzę smacznego.
Ok.- 600gr filetu z piersi kurczaka
Wątróbka drobiowa - 400gr
ok. szklanka kaszki mannej
2 jajka
sól 18gr/ 1kg mięsa
pieprz 2gr/ 1kg mięsa
czosnek 2gr/ 1kg mięsa
majeranek, kminek cały, gorczyca wg. uznania
ok. 4 łyżeczki cukru
posiekaną natkę pietruszki
- osłonka białkowa
- sznurek wędliniarski
Trybujemy ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką i wraz z filetem kroimy w kostkę ok.1cm. Wątróbkę parzymy i kroimy na podobne kawałki. Wszystko wkładamy do miski, wsypujemy wszystkie przyprawy wbijamy w to jajka, dodajemy natkę pietruszki i wsypujemy kaszkę manną. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. godzinkę do lodówki.
Osłonki przecinamy na odcinki 30/40cm. Takie aby po nabiciu zmieściły się nam do garnka w celu sparzenia. Wkładamy do drugiej miski i zalewamy letnią wodą aby nam zmiękły.
Następnie wyciągamy nasz farsz i jeszcze raz dobrze mieszamy. Wyciągamy osłonki i zawiązujemy jeden koniec. Nabijamy osłonki farszem tak aby nie było wolnych miejsc z powietrzem. Dobrze ubijamy farsz w osłonce i związujemy mocno drugi koniec żeby podczas parzenia farsz nam nie wypłyną.
Tak przygotowane batony nakłuwam cienką igłą i masuje żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Kiełbasy odwieszam na kij tak aby zwisały ku dołowi przez ok. 2 godz. w celu ich osadzenia.
W dużym garnku gotuję wodę lecz nie do wrzenia tylko do ok. 80 stopni. Kiełbasa ma się parzyć i nie wolno dopuścić do zagotowania. Wkładam kiełbasy do gara z wodą i parzę do osiągnięcia ok.72 stopni w środku batonu. Ja parzę ok.90 minut.
Po tym czasie wyciągamy kiełbasy z gar i wkładamy do chłodnej wody na ok.10 min. Następnie znowu odwieszamy do wystudzenia. Potem wkładam ją do lodówki w celu całkowitego wystudzenia.
Kiełbasa jest naprawdę pyszna i apetycznie wygląda w przekroju.
Życzę smacznego.