Mięso drobiowe - 3kg ( ja trybuję ćwiartki z kurczaka)
Ok.- 600gr filetu z piersi kurczaka
Wątróbka drobiowa - 400gr
ok. szklanka kaszki mannej
2 jajka
sól 18gr/ 1kg mięsa
pieprz 2gr/ 1kg mięsa
czosnek 2gr/ 1kg mięsa
majeranek, kminek cały, gorczyca wg. uznania
ok. 4 łyżeczki cukru
posiekaną natkę pietruszki
- osłonka białkowa
- sznurek wędliniarski
Trybujemy ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką i wraz z filetem kroimy w kostkę ok.1cm. Wątróbkę parzymy i kroimy na podobne kawałki. Wszystko wkładamy do miski, wsypujemy wszystkie przyprawy wbijamy w to jajka, dodajemy natkę pietruszki i wsypujemy kaszkę manną. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. godzinkę do lodówki.
Osłonki przecinamy na odcinki 30/40cm. Takie aby po nabiciu zmieściły się nam do garnka w celu sparzenia. Wkładamy do drugiej miski i zalewamy letnią wodą aby nam zmiękły.
Następnie wyciągamy nasz farsz i jeszcze raz dobrze mieszamy. Wyciągamy osłonki i zawiązujemy jeden koniec. Nabijamy osłonki farszem tak aby nie było wolnych miejsc z powietrzem. Dobrze ubijamy farsz w osłonce i związujemy mocno drugi koniec żeby podczas parzenia farsz nam nie wypłyną.
Tak przygotowane batony nakłuwam cienką igłą i masuje żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Kiełbasy odwieszam na kij tak aby zwisały ku dołowi przez ok. 2 godz. w celu ich osadzenia.
W dużym garnku gotuję wodę lecz nie do wrzenia tylko do ok. 80 stopni. Kiełbasa ma się parzyć i nie wolno dopuścić do zagotowania. Wkładam kiełbasy do gara z wodą i parzę do osiągnięcia ok.72 stopni w środku batonu. Ja parzę ok.90 minut.
Po tym czasie wyciągamy kiełbasy z gar i wkładamy do chłodnej wody na ok.10 min. Następnie znowu odwieszamy do wystudzenia. Potem wkładam ją do lodówki w celu całkowitego wystudzenia.
Kiełbasa jest naprawdę pyszna i apetycznie wygląda w przekroju.
Życzę smacznego.
Kiełbasa drobiowa z wątróbką
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda