Pasztet drobiowy z żurawiną/dwie keksówki
: 27 lis 2016, 7:08
3kg ćwiartek z kurczaka
300gr wątróbki drobiowej
kawałek słoniny lub boczku do ozdobienia
8 dużych marchwi
1/2 szklanki żurawiny
2 jajka
szklanka kaszki mannej
bułka tarta do posypania blaszek
150ml wywaru
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatułowa
majeranek
4 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
Ćwiartki z kurczaka po uprzednim opłukaniu wkładam do gara i gotuję. Po zagotowaniu zmieniam wodę i jeszcze raz gotuję wraz z marchwią, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odstawiam do wystygnięcia.
Wątróbkę drobiową parzę w rondelku i też odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu obieram dokładnie mięso od kości. Na maszynce o najdrobniejszym sicie mielę mięso, wątróbkę, marchewkę i czosnek. Czynność tą powtarzam trzy razy aż z mięsa zrobi się gładka masa. Do tej masy dodaję wszystkie przyprawy w proporcjach jakie mi odpowiadają, lekko poszatkowaną żurawinę, 2 jajka, kaszkę manną i wywar od gotowania mięsa i dokładnie wyrabiam.
Odstawiam miskę przykrytą folią spożywczą do lodówki na ok. 2godz. do dobrego połączenia się składników.
Dwie keksówki smaruję masłem lub olejem i obsypuję dokładnie bułką tartą z każdej strony. Farsz wykładam do keksówek i formuję. Na wierzch kładę cieniutkie plasterki słoniny/boczku.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ustawionego na grzanie góra/dół wkładam keksówki na blaszkę z wodą na ok. 60min. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolać troszkę wody na blaszkę. Po tym czasie wystawiam pasztet z piekarnika i posypuję na wierzchu papryką słodką. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam pasztet jest pyszny. Otrzymałem za niego nagrodę od Pani Magdy Gessler.
Życzę smacznego!
300gr wątróbki drobiowej
kawałek słoniny lub boczku do ozdobienia
8 dużych marchwi
1/2 szklanki żurawiny
2 jajka
szklanka kaszki mannej
bułka tarta do posypania blaszek
150ml wywaru
Przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatułowa
majeranek
4 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
Ćwiartki z kurczaka po uprzednim opłukaniu wkładam do gara i gotuję. Po zagotowaniu zmieniam wodę i jeszcze raz gotuję wraz z marchwią, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odstawiam do wystygnięcia.
Wątróbkę drobiową parzę w rondelku i też odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu obieram dokładnie mięso od kości. Na maszynce o najdrobniejszym sicie mielę mięso, wątróbkę, marchewkę i czosnek. Czynność tą powtarzam trzy razy aż z mięsa zrobi się gładka masa. Do tej masy dodaję wszystkie przyprawy w proporcjach jakie mi odpowiadają, lekko poszatkowaną żurawinę, 2 jajka, kaszkę manną i wywar od gotowania mięsa i dokładnie wyrabiam.
Odstawiam miskę przykrytą folią spożywczą do lodówki na ok. 2godz. do dobrego połączenia się składników.
Dwie keksówki smaruję masłem lub olejem i obsypuję dokładnie bułką tartą z każdej strony. Farsz wykładam do keksówek i formuję. Na wierzch kładę cieniutkie plasterki słoniny/boczku.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ustawionego na grzanie góra/dół wkładam keksówki na blaszkę z wodą na ok. 60min. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wyparowała. W razie potrzeby dolać troszkę wody na blaszkę. Po tym czasie wystawiam pasztet z piekarnika i posypuję na wierzchu papryką słodką. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam pasztet jest pyszny. Otrzymałem za niego nagrodę od Pani Magdy Gessler.
Życzę smacznego!