Żurawina
: 04 gru 2016, 19:00
Konfitura żurawinowa z gruszką
Składniki:
2 kg żurawiny
5 szt. gruszek
1 kg cukru
Przemrożoną żurawinę wrzucić do garnka, gotować pół godziny.
Obrać, pokroić i dodać gruszki, wsypać połowę cukru.
Gotować trzy godz. mieszając
Zmiksować, wsypać resztę cukru
Gotować następne trzy godziny.
Zostawić na noc, a następnego dnia gotować jeszcze pół godziny i gorące przełożyć do słoiczków.
Tak przygotowałem żurawinę dwa lata temu, był to pierwszy jej zbiór z mojej "plantacji" (60 dkg).
Wyszła bardzo dobra.
W tym roku zebrałem z mojego poletka wielkości dwóch metrów kwadratowych, ponad 4 kg,
jeszcze troszkę zostało, ale tą resztkę przysypał śnieg.
Może ktoś podpowie, w jaki jeszcze inny sposób, tą zebraną można zagospodarować?
Składniki:
2 kg żurawiny
5 szt. gruszek
1 kg cukru
Przemrożoną żurawinę wrzucić do garnka, gotować pół godziny.
Obrać, pokroić i dodać gruszki, wsypać połowę cukru.
Gotować trzy godz. mieszając
Zmiksować, wsypać resztę cukru
Gotować następne trzy godziny.
Zostawić na noc, a następnego dnia gotować jeszcze pół godziny i gorące przełożyć do słoiczków.
Tak przygotowałem żurawinę dwa lata temu, był to pierwszy jej zbiór z mojej "plantacji" (60 dkg).
Wyszła bardzo dobra.
W tym roku zebrałem z mojego poletka wielkości dwóch metrów kwadratowych, ponad 4 kg,
jeszcze troszkę zostało, ale tą resztkę przysypał śnieg.
Może ktoś podpowie, w jaki jeszcze inny sposób, tą zebraną można zagospodarować?