Strona 1 z 1

Żurawina

: 04 gru 2016, 19:00
autor: Gen
Konfitura żurawinowa z gruszką
Składniki:
2 kg żurawiny
5 szt. gruszek
1 kg cukru


1.jpg

Przemrożoną żurawinę wrzucić do garnka, gotować pół godziny.
2.jpg

Obrać, pokroić i dodać gruszki, wsypać połowę cukru.
3.jpg

Gotować trzy godz. mieszając
4.jpg

Zmiksować, wsypać resztę cukru
Gotować następne trzy godziny.
5.jpg
6.jpg

Zostawić na noc, a następnego dnia gotować jeszcze pół godziny i gorące przełożyć do słoiczków.
7.jpg

Tak przygotowałem żurawinę dwa lata temu, był to pierwszy jej zbiór z mojej "plantacji" (60 dkg).
Wyszła bardzo dobra.

W tym roku zebrałem z mojego poletka wielkości dwóch metrów kwadratowych, ponad 4 kg,
jeszcze troszkę zostało, ale tą resztkę przysypał śnieg.
Może ktoś podpowie, w jaki jeszcze inny sposób, tą zebraną można zagospodarować?

Re: Żurawina

: 04 gru 2016, 19:22
autor: Ela K.
Naleweczka jest pyszna :)
Zamieściłam info jak robiłam w odpowiednim temacie :)

Re: Żurawina

: 06 gru 2016, 20:43
autor: Roger
Tę naleweczkę to przeklołem :(
Pyszna ale klarowanie tego jest prze.....e :(

Tapniete z GT-I9500

Re: Żurawina

: 06 gru 2016, 21:06
autor: Ela K.
Roger pisze:Tę naleweczkę to przeklołem :(
Pyszna ale klarowanie tego jest prze.....e :(

Tapniete z GT-I9500


:) stoi zobaczymy jak ten proces będzie przebiegał, filtracja nie była tragedią