Strona 1 z 1

Śledzie smażone

: 11 gru 2016, 10:53
autor: lesniak
Najbardziej charakterystyczna potrawa wigilijna Pałuk.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''

Re: Śledzie smażone

: 10 kwie 2017, 20:18
autor: Krzysiek
Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie

Re: Śledzie smażone

: 11 kwie 2017, 15:28
autor: kotunia
Trzeba było wąchać jak się kupowało to by się nie wyrzucało :D

Re: Śledzie smażone

: 12 kwie 2017, 14:23
autor: lesniak
Krzysiek pisze:Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie

Bo trzeba sprawdzać co się kupuje. Zresztą jak chcesz sobie usmażyć śledzie, możesz je zrobić z popularnych solonych filetów ,tylko musisz je wymoczyć aby się odsoliły.

Re: Śledzie smażone

: 12 kwie 2017, 20:26
autor: Krzysiek
Ale śledzie były świeże ! Po prostu po usmażeniu ryba wydziela swój specyficzny smak. Jak dla mnie nieciekawy :roll:

Re: Śledzie smażone

: 12 kwie 2017, 22:30
autor: lesniak
Coś było nie tak z tymi śledziami. Normalnie mają fajny zapach ryby.