Śledzie smażone
: 11 gru 2016, 10:53
Najbardziej charakterystyczna potrawa wigilijna Pałuk.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''