Najbardziej charakterystyczna potrawa wigilijna Pałuk.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''
Śledzie smażone
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Śledzie smażone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Śledzie smażone
Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść
Śledź tylko w zalewie
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść
Śledź tylko w zalewie
- kotunia
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58
Re: Śledzie smażone
Trzeba było wąchać jak się kupowało to by się nie wyrzucało
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Śledzie smażone
Krzysiek pisze:Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść
Śledź tylko w zalewie
Bo trzeba sprawdzać co się kupuje. Zresztą jak chcesz sobie usmażyć śledzie, możesz je zrobić z popularnych solonych filetów ,tylko musisz je wymoczyć aby się odsoliły.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Śledzie smażone
Ale śledzie były świeże ! Po prostu po usmażeniu ryba wydziela swój specyficzny smak. Jak dla mnie nieciekawy
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Śledzie smażone
Coś było nie tak z tymi śledziami. Normalnie mają fajny zapach ryby.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts