Śledzie smażone

Odpowiedz
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Śledzie smażone

Post autor: lesniak »

Najbardziej charakterystyczna potrawa wigilijna Pałuk.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Śledzie smażone

Post autor: Krzysiek »

Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie
Awatar użytkownika
kotunia
Posty: 18
Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58

Re: Śledzie smażone

Post autor: kotunia »

Trzeba było wąchać jak się kupowało to by się nie wyrzucało :D
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Śledzie smażone

Post autor: lesniak »

Krzysiek pisze:Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie

Bo trzeba sprawdzać co się kupuje. Zresztą jak chcesz sobie usmażyć śledzie, możesz je zrobić z popularnych solonych filetów ,tylko musisz je wymoczyć aby się odsoliły.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Śledzie smażone

Post autor: Krzysiek »

Ale śledzie były świeże ! Po prostu po usmażeniu ryba wydziela swój specyficzny smak. Jak dla mnie nieciekawy :roll:
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Śledzie smażone

Post autor: lesniak »

Coś było nie tak z tymi śledziami. Normalnie mają fajny zapach ryby.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Odpowiedz

Wróć do „Kuchnia Pałucka”