Filet z indyka z praski
: 14 gru 2016, 13:31
Składniki:
- filet z indyka - w zależności od pojemności praski lub szynkowaru. U mnie około 1,5 kg
- peklosól/sól (50/50) - 18g / 1 kg
Sposób wykonania:
Filety dokładnie myjemy. Wycinamy tłuste elementy i chrząstki, jeśli się trafiają. Kroimy w plastry. Ubijamy tłuczkiem do mięsa. Zasypujemy mieszanką soli z peklosolą i dokładnie mieszamy, aż mięso zrobi się kleiste. Wkładamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie wyrabiamy i układamy w prasce i dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie parzymy. Ja parzyłem w wodzie o temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku mięsa 72 stopni. Schładzamy praskę, luzujemy docisk i odstawiamy do lodówki na 12h.
- filet z indyka - w zależności od pojemności praski lub szynkowaru. U mnie około 1,5 kg
- peklosól/sól (50/50) - 18g / 1 kg
Sposób wykonania:
Filety dokładnie myjemy. Wycinamy tłuste elementy i chrząstki, jeśli się trafiają. Kroimy w plastry. Ubijamy tłuczkiem do mięsa. Zasypujemy mieszanką soli z peklosolą i dokładnie mieszamy, aż mięso zrobi się kleiste. Wkładamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie wyrabiamy i układamy w prasce i dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie parzymy. Ja parzyłem w wodzie o temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku mięsa 72 stopni. Schładzamy praskę, luzujemy docisk i odstawiamy do lodówki na 12h.