Filet z indyka z praski

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Filet z indyka z praski

Post autor: Grzegorz Z. »

Składniki:
- filet z indyka - w zależności od pojemności praski lub szynkowaru. U mnie około 1,5 kg
- peklosól/sól (50/50) - 18g / 1 kg


Sposób wykonania:
Filety dokładnie myjemy. Wycinamy tłuste elementy i chrząstki, jeśli się trafiają. Kroimy w plastry. Ubijamy tłuczkiem do mięsa. Zasypujemy mieszanką soli z peklosolą i dokładnie mieszamy, aż mięso zrobi się kleiste. Wkładamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie wyrabiamy i układamy w prasce i dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie parzymy. Ja parzyłem w wodzie o temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku mięsa 72 stopni. Schładzamy praskę, luzujemy docisk i odstawiamy do lodówki na 12h.

IMG_4619.JPG
IMG_4632.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”