Strona 1 z 1

Gruszki

: 07 lis 2016, 21:48
autor: Ela K.
Poniżej przepis na genialne gruszki i jabłka w przepysznym korzennym syropie. Gdy pierwszy raz robiłam w tamtym roku miał to być dżem, jednak Rodzinka zadecydowała, że w takiej wersji ma zostać . Gorąco polecam

Gruszki i jabłka w korzennym syropie
Składniki:
4 kg gruszki klapsy
2 kg soczystych jabłek
sok z jednej cytryny
2 laski wanilii
10 ziarenek kardamonu
0,7 kg cukru
1/2 szklanki wody.

Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu
SMACZNEGO!!!

Post został zgłoszony do moderacji. Moderacja zgadza się z opinią zgłaszającego, że takie gruszki to można kupić w każdym sklepie z gruszkami, a szczególnie w Biedronce.
Użytkownik Ela K. dostaje ostrzeżenie. Ostrzeżenie może zostać anulowane po wysłaniu próbki wyrobu na adresy domowe moderatorów. Wymagana objętość próbki - nie mniej niż 400ml.

Re: Gruszki

: 08 lis 2016, 11:19
autor: Gonzo
A po godzinie duszenia to jeszcze coś zostanie w kawałkach ?

Re: Gruszki

: 10 lis 2016, 13:58
autor: Ela K.
zostanie :)

Re: Gruszki

: 11 lis 2016, 19:58
autor: Anuś
Gruszki w zalewie szafranowej
Składniki:
Gruszki 10 sztuk
40 dag cukru
1 g szafranu
1,5 litra wody
Wykonanie :
Gruszki obrać ze skórki zostawiając jej odrobinę przy samym ogonku. Zagotować wodę z cukrem, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Do zalewy włożyć owoce i co pewien czas obracać je aby wszystkie zmieniły kolor na żółty, trwa około 30 minut. Zalewa nie może się intensywnie gotować razem z gruszkami.
Po przestudzeniu przełożyć do słoików, zalać zalewą, w której gruszki się gotowały i pasteryzować około 12-15 minut.
P1030650.JPG
P1030652.JPG

:D

Re: Gruszki

: 11 lis 2016, 20:39
autor: tier
Gruszki marynowane z chilli.

Obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, do słoika dodajemy 1-2 ostre papryczki, 3 goździki, kawałek kory cynamonowej i zalewamy gorącaą zalewą:

1l wody
100ml ocet
10g sól
150g cukier

Pasteryzacja 10 min. :)

i_DSCN0112.JPG