Mortadela bolońska wg. tiera
: 18 gru 2016, 11:36
Wyrób pracochłonny, ale warty zrobienia.
- 1 kg łopatka
- 0,7 kg podgardle (bez gruczołów)
- 0,5 kg boczek
- 0,2 słonina
Mięso peklowane 18g/1kg słonina solona. Dodatkowo:
- 0,2 słonina krojona w drobną kostkę
- 0,5 l lodowatej wody
- 40 g pistacje
- papryka ostra 4 g
- papryka słodka 5 g
- kolendra mielona 2 g
- gorczyca mielona 2 g
- pieprz biały 2 g
- gałka 0,5 g
- sól 5 g
- mleko w proszku 50 g
- osłonki białkowe fi 100mm
(przyprawy możemy zwiększyć papryka ostra 10 g, gałka 2 g, mleko w proszku 70-100 g, pistacje 50-60 g)
Mięso zmielone dwa razy na sitku 3 mm następnie blendowanie z dodatkiem wody i przypraw (wodę dodawałem w kilku partiach)
I po dokładnym zblendowaniu, zajęło mi to na spokojnie ok 1 h. dodajemy pistacje i słoninę. Nadziewamy w osłonki.
Osadzałem w lodówce ok 12h, później wędzenie 5-6 godzin, parzymy do uzyskania w środku 68-69 C ( u mnie trwało to jakieś 4-4,5 h)
Gotowy wyrób
Smacznego!
- 1 kg łopatka
- 0,7 kg podgardle (bez gruczołów)
- 0,5 kg boczek
- 0,2 słonina
Mięso peklowane 18g/1kg słonina solona. Dodatkowo:
- 0,2 słonina krojona w drobną kostkę
- 0,5 l lodowatej wody
- 40 g pistacje
- papryka ostra 4 g
- papryka słodka 5 g
- kolendra mielona 2 g
- gorczyca mielona 2 g
- pieprz biały 2 g
- gałka 0,5 g
- sól 5 g
- mleko w proszku 50 g
- osłonki białkowe fi 100mm
(przyprawy możemy zwiększyć papryka ostra 10 g, gałka 2 g, mleko w proszku 70-100 g, pistacje 50-60 g)
Mięso zmielone dwa razy na sitku 3 mm następnie blendowanie z dodatkiem wody i przypraw (wodę dodawałem w kilku partiach)
I po dokładnym zblendowaniu, zajęło mi to na spokojnie ok 1 h. dodajemy pistacje i słoninę. Nadziewamy w osłonki.
Osadzałem w lodówce ok 12h, później wędzenie 5-6 godzin, parzymy do uzyskania w środku 68-69 C ( u mnie trwało to jakieś 4-4,5 h)
Gotowy wyrób
Smacznego!