Obona,czyli okrasa
: 18 gru 2016, 17:40
Jest to potrawa ściśle związana z Kaszubami.Kiedyś był to sposób konserwowania mięsa z gęsi na zimę.
Obona była używana jako dodatek do chleba, ale również do kraszenia ziemniaków /bulewki/,kasz,zup a nawet jako dodatek do jajecznicy /prażnica/.
Kiedyś wykonywano ją siekając tasakiem mięso z gorszych części gęsi, wraz z chrząstkami i mniejszymi kośćmi.Piersi szły oczywiście do wędzarni na półgęski.
Przepis współczesny
Piersi,uda gęsie wraz ze skórą
Pieprz,sól,majeranek.
Wytrybowane mięso mielimy wraz ze skórą na drobnej siatce.
Mieszamy z solą,pieprzem i majerankiem.Ubijamy w glinianym naczyniu i chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Możemy dodać również inne zioła,np tymianek,oregano,bazylię,rozmaryn /ostrożnie z ilością/,cząber no i paprykę.Majeranek to klasyka
Obona była używana jako dodatek do chleba, ale również do kraszenia ziemniaków /bulewki/,kasz,zup a nawet jako dodatek do jajecznicy /prażnica/.
Kiedyś wykonywano ją siekając tasakiem mięso z gorszych części gęsi, wraz z chrząstkami i mniejszymi kośćmi.Piersi szły oczywiście do wędzarni na półgęski.
Przepis współczesny
Piersi,uda gęsie wraz ze skórą
Pieprz,sól,majeranek.
Wytrybowane mięso mielimy wraz ze skórą na drobnej siatce.
Mieszamy z solą,pieprzem i majerankiem.Ubijamy w glinianym naczyniu i chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Możemy dodać również inne zioła,np tymianek,oregano,bazylię,rozmaryn /ostrożnie z ilością/,cząber no i paprykę.Majeranek to klasyka