Jest to potrawa ściśle związana z Kaszubami.Kiedyś był to sposób konserwowania mięsa z gęsi na zimę.
Obona była używana jako dodatek do chleba, ale również do kraszenia ziemniaków /bulewki/,kasz,zup a nawet jako dodatek do jajecznicy /prażnica/.
Kiedyś wykonywano ją siekając tasakiem mięso z gorszych części gęsi, wraz z chrząstkami i mniejszymi kośćmi.Piersi szły oczywiście do wędzarni na półgęski.
Przepis współczesny
Piersi,uda gęsie wraz ze skórą
Pieprz,sól,majeranek.
Wytrybowane mięso mielimy wraz ze skórą na drobnej siatce.
Mieszamy z solą,pieprzem i majerankiem.Ubijamy w glinianym naczyniu i chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Możemy dodać również inne zioła,np tymianek,oregano,bazylię,rozmaryn /ostrożnie z ilością/,cząber no i paprykę.Majeranek to klasyka
Obona,czyli okrasa
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Obona,czyli okrasa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Obona,czyli okrasa
Towar bardzo chodliwy... na ostatniego Św. Marcina nawet naczynia po obonie nie zdążyłem wylizać...