Strona 1 z 2

Kurczak na butelce pieczony

: 01 sty 2017, 22:10
autor: tier
Jest to idealny sposób na ładnie upieczonego kurczaka. Będziemy potrzebowali:

- kurczak o wadze ok 1,4 kg
- 2 łyżki jogurtu
- łyżeczka curry, kurkumy
- po pół łyżeczki czosnku w proszku, papryki słodkiej
- 3-4 ząbki czosnku, kawałek imbiru
- sól do smaku
- inne przyprawy wg. uznania :)

Wszystko dokładnie mieszamy i tak marynujemy min 12-24 h. Kurczaka sadystycznie 8-) nadziewamy na butelkę z odrobiną wody. Pieczenie 1 h w 170-180 C, na 20-30 min przed końcem podnosimy temp. (ostatnie kilka minut u mnie z termoobiegiem)

i_DSCN9990.JPG
i_DSCN9996.JPG

i_DSCN0005.JPG
i_DSCN0007.JPG

i_DSCN0010.JPG


Smacznego :D

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 02 sty 2017, 0:15
autor: Sla100
Tieru a takiego kurczaka nabic na np Portera to juz zupelnie bajka wiem bo tak robilem kilka razy Piwko pod wplywem temperatury powoli sie pieni i unosi zeby nawilzyc kurczaczka i nadac pieknego smaczku jak i aromatu :)

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 02 sty 2017, 11:03
autor: Piotruś pan
No pięknie to wygląda, ale chyba nie dla mnie, bo ja pożarł bym go w całości, ale rozpoczął się u mnie okres M - Ż.
W okresie świątecznym przybyło mnie niestety dwa kg, a tak gwoli ścisłości to otwór technologiczny przy szyi zaszywamy czy pozostawiamy otwarty? :D

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 02 sty 2017, 13:39
autor: tier
Sylwek, Kiedyś robiłem ze zwykłym piwem i prawie cała butelka została pełna może porter inaczej się pieni. :D

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 03 sty 2017, 13:53
autor: Krzysztof
tier ale mi smaka narobiłeś.... :cry:

tier pisze:Sylwek, Kiedyś robiłem ze zwykłym piwem i prawie cała butelka została pełna może porter inaczej się pieni. :D


Również nie zauważyłem aby piwo pod wpływem temperatury się pieniło i wypływało, może to kwestia spostrzegawczości :roll:
Teraz robię to tak że kupuję piwo wstawiam kurczaka na butelkę i delektuję się do czasu aż kurczak się upiecze :dance:
Do małych kurczaków lepiej się sprawuje butelka 0,33l.

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 06 sty 2017, 12:57
autor: Gonzo
Tieru a butelkę stawiasz na jakiejś podstawce?

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 07 sty 2017, 10:14
autor: Piotruś pan
Po wnikliwej obserwacji doszedłem do wniosku że kurczak musi być osłonięty folią AL w całości , ale nie zbyt ściśle, tak aby płyn parujący z butelki nasączał nam kuraka z zewnątrz. A nie jak myślałem że od wewnątrz (zauważyłem końcówkę szyjki butelki wystającą z kurczaka).

Sam grasz sam tańczysz :D

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 07 sty 2017, 12:01
autor: tier
Gonzo pisze:Tieru a butelkę stawiasz na jakiejś podstawce?


Blacha do pieczenia, folia i na to butelka

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 07 sty 2017, 12:02
autor: tier
Piotruś pan pisze:Po wnikliwej obserwacji doszedłem do wniosku że kurczak musi być osłonięty folią AL w całości , ale nie zbyt ściśle, tak aby płyn parujący z butelki nasączał nam kuraka z zewnątrz. A nie jak myślałem że od wewnątrz (zauważyłem końcówkę szyjki butelki wystającą z kurczaka).


Tego płynu parującego nie jest wiele kilka razy piekłem w taki sposób kurczaka i nie zauważyłem żeby był jakoś specjalnie soczysty, już lepiej piwem polewać co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Re: Kurczak na butelce pieczony

: 07 sty 2017, 14:32
autor: Piotruś pan
No to ja już nic nie rozumie, to na jakiego "grzyba" jest ta butelka?