Chleb kminkowy na zakwasie
: 09 sty 2017, 14:22
SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 650 1 kg
zakwas 100 g
serwatka 840 ml (3 i pół kubka)
sól 22 g (2 płaskie łyżeczki)
cukier 17 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek 6 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek mielony 7 g (3 płaskie łyżeczki)
cukier, sól, kminek mielony i cały
serwatka
Do gara daje połowę serwatki, połowę maki i zakwas. Wszystko mieszam, biorę trochę ciasta do słoika na następny chleb. Dodaję cukier, sól, zmielony kminek, resztę serwatki i mąki. Mieszam wszystko, jak jest dokładnie wymieszane smaruję foremki masłem lub margaryną wkładam ciasto i posypuje kminkiem.
Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj to 12 godzin. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę i mam pyszny chlebek kminkowy
mąka pszenna typ 650 1 kg
zakwas 100 g
serwatka 840 ml (3 i pół kubka)
sól 22 g (2 płaskie łyżeczki)
cukier 17 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek 6 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek mielony 7 g (3 płaskie łyżeczki)
cukier, sól, kminek mielony i cały
serwatka
Do gara daje połowę serwatki, połowę maki i zakwas. Wszystko mieszam, biorę trochę ciasta do słoika na następny chleb. Dodaję cukier, sól, zmielony kminek, resztę serwatki i mąki. Mieszam wszystko, jak jest dokładnie wymieszane smaruję foremki masłem lub margaryną wkładam ciasto i posypuje kminkiem.
Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj to 12 godzin. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę i mam pyszny chlebek kminkowy