Chleb kminkowy na zakwasie

Odpowiedz
Awatar użytkownika
BazylWidzew
Posty: 8
Rejestracja: 20 gru 2016, 13:02
Lokalizacja: Mazury

Chleb kminkowy na zakwasie

Post autor: BazylWidzew »

SKŁADNIKI

mąka pszenna typ 650 1 kg
zakwas 100 g
serwatka 840 ml (3 i pół kubka)
sól 22 g (2 płaskie łyżeczki)
cukier 17 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek 6 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek mielony 7 g (3 płaskie łyżeczki)


IMG_6637.JPG


cukier, sól, kminek mielony i cały

IMG_6638.JPG


serwatka

IMG_6639.JPG


Do gara daje połowę serwatki, połowę maki i zakwas. Wszystko mieszam, biorę trochę ciasta do słoika na następny chleb. Dodaję cukier, sól, zmielony kminek, resztę serwatki i mąki. Mieszam wszystko, jak jest dokładnie wymieszane smaruję foremki masłem lub margaryną wkładam ciasto i posypuje kminkiem.

IMG_6640.JPG


Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj to 12 godzin. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę i mam pyszny chlebek kminkowy 8-)

IMG_6641.JPG
IMG_6642.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

Post autor: Ela K. »

Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

Post autor: tier »

No Bazyl do chlebów to ma łapę :D
Awatar użytkownika
BazylWidzew
Posty: 8
Rejestracja: 20 gru 2016, 13:02
Lokalizacja: Mazury

Re: Chleb kminkowy na zakwasie

Post autor: BazylWidzew »

Ela K. pisze:Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju :)


Ela ja bardzo lubię, dlatego chleb kminkowy. Właśnie mi siostra przywiozła z Łodzi kilo kminku aquavit będę robił ;)
Odpowiedz

Wróć do „Chleb”