SKŁADNIKI
mąka pszenna typ 650 1 kg
zakwas 100 g
serwatka 840 ml (3 i pół kubka)
sól 22 g (2 płaskie łyżeczki)
cukier 17 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek 6 g (2 płaskie łyżeczki)
kminek mielony 7 g (3 płaskie łyżeczki)
cukier, sól, kminek mielony i cały
serwatka
Do gara daje połowę serwatki, połowę maki i zakwas. Wszystko mieszam, biorę trochę ciasta do słoika na następny chleb. Dodaję cukier, sól, zmielony kminek, resztę serwatki i mąki. Mieszam wszystko, jak jest dokładnie wymieszane smaruję foremki masłem lub margaryną wkładam ciasto i posypuje kminkiem.
Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj to 12 godzin. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę i mam pyszny chlebek kminkowy
Chleb kminkowy na zakwasie
- BazylWidzew
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 gru 2016, 13:02
- Lokalizacja: Mazury
Chleb kminkowy na zakwasie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chleb kminkowy na zakwasie
Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Chleb kminkowy na zakwasie
No Bazyl do chlebów to ma łapę
- BazylWidzew
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 gru 2016, 13:02
- Lokalizacja: Mazury
Re: Chleb kminkowy na zakwasie
Ela K. pisze:Mimo tego, że nie lubię kminku podoba mi się Twój chlebek w przekroju
Ela ja bardzo lubię, dlatego chleb kminkowy. Właśnie mi siostra przywiozła z Łodzi kilo kminku aquavit będę robił