Cukinia w zalewie musztardowej
: 06 lut 2017, 21:58
Na prośbę Kolegi podaję przepis
Składniki:
1 szklanka octu ( szklanka to 250 ml)
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
5 łyżek musztardy ( najlepsza Kielecka ciemna)
2 łyżki musztardy francuskiej
3 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 kg cukinii lub ogórków
koper
Wykonanie:
Składniki na zalewę ( ocet, cukier, wodę i sól) zagotować i ostudzić. Musztardę dodajemy dopiero kiedy zdejmiemy garnek z palnika. Obie musztardy dokładnie łączymy z zalewą. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, a cukinie w grubsze plastry. Najlepsze są małe cukinie, takie do 20 cm. Układać dość ciasno na stojąco do słoików, a plastry cukinii mogą być w nieładzie. Do każdego słoika włożyć koper i zalać zimną zalewą, dokładnie zakręcić i pasteryzować 5-7 minut, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wygląd zalewy nie jest imponujący, ale to z powodu rozpuszczonej musztardy.
Znalazłam jeszcze jeden słoiczek Oto on
Smacznego
Składniki:
1 szklanka octu ( szklanka to 250 ml)
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
5 łyżek musztardy ( najlepsza Kielecka ciemna)
2 łyżki musztardy francuskiej
3 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 kg cukinii lub ogórków
koper
Wykonanie:
Składniki na zalewę ( ocet, cukier, wodę i sól) zagotować i ostudzić. Musztardę dodajemy dopiero kiedy zdejmiemy garnek z palnika. Obie musztardy dokładnie łączymy z zalewą. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, a cukinie w grubsze plastry. Najlepsze są małe cukinie, takie do 20 cm. Układać dość ciasno na stojąco do słoików, a plastry cukinii mogą być w nieładzie. Do każdego słoika włożyć koper i zalać zimną zalewą, dokładnie zakręcić i pasteryzować 5-7 minut, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wygląd zalewy nie jest imponujący, ale to z powodu rozpuszczonej musztardy.
Znalazłam jeszcze jeden słoiczek Oto on
Smacznego