
Składniki:
1 szklanka octu ( szklanka to 250 ml)
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
5 łyżek musztardy ( najlepsza Kielecka ciemna)
2 łyżki musztardy francuskiej
3 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 kg cukinii lub ogórków
koper
Wykonanie:
Składniki na zalewę ( ocet, cukier, wodę i sól) zagotować i ostudzić. Musztardę dodajemy dopiero kiedy zdejmiemy garnek z palnika. Obie musztardy dokładnie łączymy z zalewą. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, a cukinie w grubsze plastry. Najlepsze są małe cukinie, takie do 20 cm. Układać dość ciasno na stojąco do słoików, a plastry cukinii mogą być w nieładzie.

Znalazłam jeszcze jeden słoiczek


Smacznego