Paszteciki z pieczoną dynią
: 12 lut 2017, 19:54
Przepis na ciasto ( zrobiłam z połowy porcji )
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
szklanka mleka
kostka masła
1.5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie :
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać roztrzepane widelcem jajka. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 3 płaskie łyżki mąki, następnie odstawić i poczekać aż drożdże zaczną ''pracować'' W tym czasie rozpuszczamy masło ( ma być ciepłe a nie gorące). Do miski gdzie jest mąka i jajka, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki ( ja miałam składniki na połowę porcji, więc podzieliłam na dwie części) Rozwałkowałam i nałożyłam farsz, a następnie odłożyłam do czasu, kiedy ciasto nie podwoiło swojej objętości. Następnie pokroiłam i posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawione do piekarnika na 30 minut. Piekłam w temp 180 stopni grzałka góra- dół, ale wszystko zależy jak komu działa piekarnik.
Farsz do pasztecików:
Słoik z puree z dyni o pojemności 330 ml ( własna produkcja)
pasta z suszonych pomidorów w ilości 3 łyżek
sól i pieprz ziołowy do smaku ( jak ktoś nie lubi to może być czarny )
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie składniki zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i nakładać na ciasto.
Smacznego
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
szklanka mleka
kostka masła
1.5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie :
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać roztrzepane widelcem jajka. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 3 płaskie łyżki mąki, następnie odstawić i poczekać aż drożdże zaczną ''pracować'' W tym czasie rozpuszczamy masło ( ma być ciepłe a nie gorące). Do miski gdzie jest mąka i jajka, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki ( ja miałam składniki na połowę porcji, więc podzieliłam na dwie części) Rozwałkowałam i nałożyłam farsz, a następnie odłożyłam do czasu, kiedy ciasto nie podwoiło swojej objętości. Następnie pokroiłam i posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawione do piekarnika na 30 minut. Piekłam w temp 180 stopni grzałka góra- dół, ale wszystko zależy jak komu działa piekarnik.
Farsz do pasztecików:
Słoik z puree z dyni o pojemności 330 ml ( własna produkcja)
pasta z suszonych pomidorów w ilości 3 łyżek
sól i pieprz ziołowy do smaku ( jak ktoś nie lubi to może być czarny )
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie składniki zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i nakładać na ciasto.
Smacznego