Wątróbki z dorsza.
: 12 mar 2017, 18:58
Od czasu do czasu na gdyńskiej hali można nabyć świeże wątróbki dorszowe. Można z nich szybko i bez specjalnego zachodu przygotować dobrą przekąskę . Wiadomo do czego
Podaję dwa najpopularniejsze przepisy.
1.Sposób stosowany przez helskich rybaków.
25 dag. wątróbki
ćwierć sporej cebuli
1/2 ząbka czosnku
szczypta majeranku
szczypta słodkiej papryki
liść laurowy
2 ziarna ziela ang.
sól
olej.
Wątróbkę sparzamy w osolonym wrzątku - ok. 10 min. Odcedzamy i wkładamy do słoika.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wątróbki, dodajemy przyprawy, zalewamy 1-2 łyżkami oleju.
Pasteryzujemy 20 min.
2.Wątróbka z dorsza po rosyjsku /podobny przepis znalazłem jako "po kaukasku"
40 dag. wątróbki z dorsza
szklanka oliwy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, liść laurowy.
Przygotować zalewę:
Oliwę rozgrzać, dodać przecier pomidorowy, ząbki roztartego czosnku, sól, pieprz, pokruszony liść laurowy. Gotować 10 min.
Włożyć wątróbkę, potrzymać na małym ogniu /lub w piekarniku/ 10 min. Przełożyć do małych słoiczków. Pasteryzować 30 min. Wytrzymać 10- 14 dni.
Przepisy są orientacyjne. Przyprawy można zmieniać /np. chili , suszona ostra papryczka, pieprz młotkowany itp., itd./.Aktualnie w lodówce dojrzewają hybrydy. Do tych "po helsku" dodałem po łyżce pasty paprykowej autorstwa Marii.s
Swoje sposoby na wątróbki posiada też tusiaczek. Może się podzieli swoim doświadczeniem w tej materii.
Podaję dwa najpopularniejsze przepisy.
1.Sposób stosowany przez helskich rybaków.
25 dag. wątróbki
ćwierć sporej cebuli
1/2 ząbka czosnku
szczypta majeranku
szczypta słodkiej papryki
liść laurowy
2 ziarna ziela ang.
sól
olej.
Wątróbkę sparzamy w osolonym wrzątku - ok. 10 min. Odcedzamy i wkładamy do słoika.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wątróbki, dodajemy przyprawy, zalewamy 1-2 łyżkami oleju.
Pasteryzujemy 20 min.
2.Wątróbka z dorsza po rosyjsku /podobny przepis znalazłem jako "po kaukasku"
40 dag. wątróbki z dorsza
szklanka oliwy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, liść laurowy.
Przygotować zalewę:
Oliwę rozgrzać, dodać przecier pomidorowy, ząbki roztartego czosnku, sól, pieprz, pokruszony liść laurowy. Gotować 10 min.
Włożyć wątróbkę, potrzymać na małym ogniu /lub w piekarniku/ 10 min. Przełożyć do małych słoiczków. Pasteryzować 30 min. Wytrzymać 10- 14 dni.
Przepisy są orientacyjne. Przyprawy można zmieniać /np. chili , suszona ostra papryczka, pieprz młotkowany itp., itd./.Aktualnie w lodówce dojrzewają hybrydy. Do tych "po helsku" dodałem po łyżce pasty paprykowej autorstwa Marii.s
Swoje sposoby na wątróbki posiada też tusiaczek. Może się podzieli swoim doświadczeniem w tej materii.