Filetowanie łososia
: 18 mar 2017, 15:15
Łosoś wagi 10,8 kg. po wypatroszeniu.Przy okazji zwracam uwagę że jest to łosoś .Od troci /często mylonej z łososiem /różni się mocno wciętą płetwą ogonową. Troć ma tą płetwę bez wcięcia.
Łososia tym razem filetuje kolega. Bestia jest tak duża, że w domu miałbym kłopoty z jej obróbką . Cykl zdjęc pozwala na zorientowanie się w kolejności czynności filetowania ryby.
Dalsza obróbka już w domu:
wycinamy płetwy brzuszne, grzbietowe, piersiowe. Oczyszczamy z łusek.
Oddzielamy część grzbietową modnie dzisiaj polędwicą zwaną ,odcinamy podbrzusze i część ogonową.
Dzielimy na mniejsze porcje z przeznaczeniem : część grzbietowa do wędzenia ,na marynowanie /grawlax ,lub po pomorsku /, na pieczenie w całości lub na porcje do smażenia. Drobne mięso i okrawki pozostałe z filetowania , czyszczenia kręgosłupa, brzuszki, itp. przeznaczamy na tatara lub na smażone kotlety mielone .
Kręgosłup, płetwy i głowę /pozbawioną skrzeli / przeznaczamy na zupę rybną .
Łososia tym razem filetuje kolega. Bestia jest tak duża, że w domu miałbym kłopoty z jej obróbką . Cykl zdjęc pozwala na zorientowanie się w kolejności czynności filetowania ryby.
Dalsza obróbka już w domu:
wycinamy płetwy brzuszne, grzbietowe, piersiowe. Oczyszczamy z łusek.
Oddzielamy część grzbietową modnie dzisiaj polędwicą zwaną ,odcinamy podbrzusze i część ogonową.
Dzielimy na mniejsze porcje z przeznaczeniem : część grzbietowa do wędzenia ,na marynowanie /grawlax ,lub po pomorsku /, na pieczenie w całości lub na porcje do smażenia. Drobne mięso i okrawki pozostałe z filetowania , czyszczenia kręgosłupa, brzuszki, itp. przeznaczamy na tatara lub na smażone kotlety mielone .
Kręgosłup, płetwy i głowę /pozbawioną skrzeli / przeznaczamy na zupę rybną .