Strona 1 z 1

Filetowanie łososia

: 18 mar 2017, 15:15
autor: Kruszynka
Łosoś wagi 10,8 kg. po wypatroszeniu.Przy okazji zwracam uwagę że jest to łosoś .Od troci /często mylonej z łososiem /różni się mocno wciętą płetwą ogonową. Troć ma tą płetwę bez wcięcia.
P1010034.JPG

P1010035.JPG

Łososia tym razem filetuje kolega. Bestia jest tak duża, że w domu miałbym kłopoty z jej obróbką . Cykl zdjęc pozwala na zorientowanie się w kolejności czynności filetowania ryby.
P1010036.JPG
P1010037.JPG
P1010038.JPG
P1010039.JPG
P1010040.JPG
P1010041.JPG
P1010042.JPG
P1010043.JPG
P1010044.JPG
P1010045.JPG


Dalsza obróbka już w domu:
wycinamy płetwy brzuszne, grzbietowe, piersiowe. Oczyszczamy z łusek.

P1010047.JPG
P1010048.JPG


Oddzielamy część grzbietową modnie dzisiaj polędwicą zwaną ,odcinamy podbrzusze i część ogonową.
P1010049.JPG
P1010050.JPG


Dzielimy na mniejsze porcje z przeznaczeniem : część grzbietowa do wędzenia ,na marynowanie /grawlax ,lub po pomorsku /, na pieczenie w całości lub na porcje do smażenia. Drobne mięso i okrawki pozostałe z filetowania , czyszczenia kręgosłupa, brzuszki, itp. przeznaczamy na tatara lub na smażone kotlety mielone .
P1010052.JPG


Kręgosłup, płetwy i głowę /pozbawioną skrzeli / przeznaczamy na zupę rybną .
P1010046.JPG

Re: Filetowanie łososia

: 19 mar 2017, 0:11
autor: Ela K.
:clap: :clap: :clap:
To teraz czekamy na dalszą część czyli co dobrego Ty zrobiłeś z tej wielkiej rybki

Re: Filetowanie łososia

: 19 mar 2017, 10:20
autor: Gonzo
Kruszynka pisze:Łososia tym razem filetuje kolega.


I widownia była ;)
pantofelki.JPG

Re: Filetowanie łososia

: 19 mar 2017, 14:27
autor: Kruszynka
Gonzo pisze:I widownia była

Kolejna chętna na rarytasik...w imieniu męża była :D
Ela K. pisze:To teraz czekamy na dalszą część czyli co dobrego Ty zrobiłeś z tej wielkiej rybki

Rozłożone w czasie to będzie, ale niecierpliwi mogą zajrzeć do tematu "nie tylko śledzie " na wb. Tam sporo wariacji na temat łososia zamieszczałem :D.