Łosoś wagi 10,8 kg. po wypatroszeniu.Przy okazji zwracam uwagę że jest to łosoś .Od troci /często mylonej z łososiem /różni się mocno wciętą płetwą ogonową. Troć ma tą płetwę bez wcięcia.
Łososia tym razem filetuje kolega. Bestia jest tak duża, że w domu miałbym kłopoty z jej obróbką . Cykl zdjęc pozwala na zorientowanie się w kolejności czynności filetowania ryby.
Dalsza obróbka już w domu:
wycinamy płetwy brzuszne, grzbietowe, piersiowe. Oczyszczamy z łusek.
Oddzielamy część grzbietową modnie dzisiaj polędwicą zwaną ,odcinamy podbrzusze i część ogonową.
Dzielimy na mniejsze porcje z przeznaczeniem : część grzbietowa do wędzenia ,na marynowanie /grawlax ,lub po pomorsku /, na pieczenie w całości lub na porcje do smażenia. Drobne mięso i okrawki pozostałe z filetowania , czyszczenia kręgosłupa, brzuszki, itp. przeznaczamy na tatara lub na smażone kotlety mielone .
Kręgosłup, płetwy i głowę /pozbawioną skrzeli / przeznaczamy na zupę rybną .
Filetowanie łososia
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Filetowanie łososia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Filetowanie łososia
To teraz czekamy na dalszą część czyli co dobrego Ty zrobiłeś z tej wielkiej rybki
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Filetowanie łososia
Kruszynka pisze:Łososia tym razem filetuje kolega.
I widownia była
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Filetowanie łososia
Gonzo pisze:I widownia była
Kolejna chętna na rarytasik...w imieniu męża była
Ela K. pisze:To teraz czekamy na dalszą część czyli co dobrego Ty zrobiłeś z tej wielkiej rybki
Rozłożone w czasie to będzie, ale niecierpliwi mogą zajrzeć do tematu "nie tylko śledzie " na wb. Tam sporo wariacji na temat łososia zamieszczałem .
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie